Ύφεση 3% στην Ελλάδα το 2015

Στο 3% εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Η ύφεση της οικονομίας, όπως εξηγείται, θα εδραστεί ιδίως, στα capital controls και στο αποδυναμωμένο λιανικό εμπόριο. Σχετικά με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ο S&P διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να αρθούν, προτού ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ο αμερικανικός οίκος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «CCC+» της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε σταθερό.

Η επιβεβαίωση εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εξαρτάται από τις επιχειρηματικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της. Ο S&P τονίζει εν συνεχεία, ότι δίχως πρόσθετη ελάφρυνση ή μείωση, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά παράλληλα, ότι η εκλογική αναμέτρηση συνεπάγεται την πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης υπο-δόσης του προγράμματος βοήθειας. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ξεκινήσει μόνο εφόσον συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση» επισημαίνει ο S&P.

Ωστόσο, η εκταμίευση των πρώτων 26 δισ. ευρώ θα συμβάλλει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας. Κλειδί για την πορεία της οικονομίας, προσθέτει, θα αποδειχθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σχετικό περιεχόμενο

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%
Νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% ανακοίνωσε πριν από λίγο ο...
Read more
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα του παιδιού
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη...
Read more
Αυξήσεις φωτιά στα αγαθά σούπερ μάρκετ
Σε δύσκολο γρίφο αναδεικνύεται το θέμα των ανατιμήσεων για την κυβέρνηση, η...
Read more
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις – Έρχεται νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.