Η συνάντηση Καποδίστρια Κολοκοτρώνη

Ο χαρισματικός νεαρός  Ιωάννης Καποδίστριας, το 1809, εντάσσεται στις διπλωματικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Έξι χρόνια αργότερα, το 1815, φτάνει στην κορυφή της ιεραρχίας, αναλαμβάνοντας τη …

Οι Αρβανίτες δεν έχουν καμμία σχέση με τους Αλβανούς

Άγνοια η και διαστρέβλωση της Ιστορίας προδίδει η καινοφανής άποψη που ακούσθηκε ότι δηλαδή μεγάλοι ήρωες του 1821 και των μετέπειτα εθνικών αγώνων υπήρξαν Αλβανοί.Γίνεται …

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο γέρος του Μωριά,πού κρεμούσε από τα πλατάνια τους δειλούς που προσκυνούσαν τους Τούρκους

    Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος …

Χλευάζουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Μάρκο Μπότσαρη βιβλία του Υπουργείου Παιδείας

    «Κάτι Κολοκοτρώνηδες…….» Η  Επανάσταση της απελευθέρωσής μας και τα σχολικά βιβλία του Υπουργείου, πρώην Εθνικής, Παιδείας.Το παρακάτω απόσπασμα που αναφέρεται σε «κάτι Κολοκοτρώνηδες»  το …

Πώς αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821;

Μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες υποδούλωσης οι Έλληνες εξακολουθούσαν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους. Σχεδόν πάντα περίμεναν την ελευθερία από την ισχυρή Ρωσία των Τσάρων….

Γιατί επαιρναν τα βουνά ομάδες Ελλήνων την εποχή της τουρκοκρατίας;

Ο Έλληνας είναι τόσο συνηθισμένος στη σκληρή φορολογία όσο και στη φοροδιαφυγή. Άλλωστε επί Τουρκοκρατίας πλήρωνε ακόμη και «τα μαλλιά της κεφαλής του». Οι εκδοχές …

Το δραματικό τέλος του Αθανάσιου Διάκου..Αν δεν αντέχετε μην διαβάζετε το άρθρο

Μετά τη σύλληψη του Διάκου στα ποριά Δαμάστας, τον έφεραν με συνοδεία ποινών και τραυματισμένο στη Λαμία, οδηγώντας από τη νότια της είσοδο που περνούσε …

Η πανωλεθρία και η συντριβή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822

Μετά την πτώση της Τριπολιτσάς, καθώς και των φρουρίων της Μονεμβασιάς και του Νεοκάστρου, ο Κολοκοτρώνης πρότεινε στο πολεμικό συμβούλιο την άμεση πολιορκία της Πάτρας.

Ο εμφύλιος διχασμός πού κόντεψε να χαλάσει την επανάσταση το 1823

Μετά την συντριβή του Δράμαλη στα τέλη του 1822, το γόητρο της Κυβέρνησης που είχε σχηματιστεί από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου και ελεγχόταν από τους …

Έδωσαν άδεια στον ηρωα Νικηταρά να μπορεί να ζητιανεύει στον Πειραιά

Ο αγωνιστής που χάρισε το λάφυρο που του προσφέρθηκε ένα αδαμαντοστόλιστο σπαθί στην ελληνική κυβέρνηση, πέθανε τυφλός, πάμπτωχος «με άδεια επαιτείας».

Τι ήταν το τουρκοπροσκύνημα και το προσκυνοχάρτι;

Προσκύνημα ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων ή και περιοχών προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν εξεγερθεί.Η …

Τι εννούσε ο γέρος του Μωριά με το φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους;

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Κι όμως αυτή η ατάκα εσωσε την επανάσταση. Εάν δεν σκεφτόταν αυτό το σλόγκαν ο γέρος του Μωριά,το σίγουρο είνα …