Τι εννούσε ο γέρος του Μωριά με το φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους;

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Κι όμως αυτή η ατάκα εσωσε την επανάσταση. Εάν δεν σκεφτόταν αυτό το σλόγκαν ο γέρος του Μωριά,το σίγουρο είνα οτι η επανάσταση θα αποτύγχανε οπως πολλές φορές στο παρελθόν.Ο γέρος του μωριά και οι υπόλοιποι επαναστάτες ήρθαν σε αδιέξοδο.

Ο Σουλτάνος προέτρεπετους ελληνες να υπογράφουν προσκυνοχάρτια.Οι ελληνες από φόβο αλλά και από προνόμια που τους εδινε ο Σουλτάνος τα υπέγραφαν και αποσύρονταν από την επανάσταση.Αυτό ειχε ως αποτέλεσμα η επανάσταση να καταπέσει.

Ο Κολοκοτρώνης οταν είδε την επανάσταση να καταρέει σκεφτηκε να βάλει τους ελληνες σε ενα δίλειμα.Ο Σουλτάνος τους απέιλησε με θάνατο εάν θα συνέχιζαν να  υπηρετούν την επανάσταση.

Τότε ο γέρος σκέφτηκε το αντίδοτο.Απέιλησε και ο γέρος του Μωριά τους ελληνες με θάνατο,εάν δεν πάνε να πολεμήσουν εναντίον των τούρκων.Τους εβαλε δηλαδή να σκεφτούν οτι ειτε ετσι ειτε αλλιώς ,θάνατο θα εχω! Αν ακούσω τον Σουλτάνο θα εχω θάνατο.

Αν πάω στην επανάσταση θα εχω πάλι θάνατο.Τους εκανε να διαλέξουν μεταξύ των δύο θανάτων,κι ετσι φυσικά διάλεξαν την επανάσταση,γιατί θάνατοι και οι δύο,τουλάχιστον να μην πεθάνουν σαν προδότες.

Βέβαια για να το πετύχει αυτό ο Κολοκοτρώνης δεν το κατάφερε ετσι απλά και μόνο με την ατάκα.Αναγκάστηκε να κρεμάσει σε δέντρα στις κεντρικές πλατείες πάρα πολλούς ελληνες,για να αρχίσουν να φοβούνται και οι υπόλοιποι.

Εσπειρε τον τρόμο στις τάξεις των ελληνων,για να τους περάσει το μήνυμα οτι τα πράγματα δεν είναι αστεία.Ετσι με αυτό τον τρόπο,οι ελληνες αρχισαν να επανέρχονται στην επανάσταση,και ο Σουλτάνος κατέληξε να τραβάει τα μαλλιά του.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *