Κατάργηση των αποδείξεων! Απευθείας σύνδεση με το υπουργείο οικονομικών

 

 

Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρόκειται να προωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.Το πρώτο αφορά στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για τον τζίρο τους. Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογουμένου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα, με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογουμένων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Στο εξής, με βάση τη νέα ρύθμιση, το αφορολόγητο θα «χτίζεται» μόνο μέσα από αγορές που θα κάνει ο φορολογούμενος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Καθώς οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάθε κάρτα, οι πολίτες θα απαλλαγούν από το… μαρτύριο της συλλογής αποδείξεων.

Όπως είναι γνωστό, μέσω της διασταύρωσης των δαπανών αυτών των φορολογουμένων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.

Παρεμβάσεις στη φορολογία

Παράλληλα, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν το 2016 βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων με αλλαγές που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο ΥΠΟΙΚ είναι να υπάρξει μείωση των τελών και το ποσό της μείωσης να ενσωματωθεί στη φορολογία των καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), ώστε να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση καυσίμων.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι από τις αλλαγές θα υπάρξει ουδέτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά θα αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων λόγω υψηλών τελών.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *