Θα προσπαθήσουν να βάλουν τον κόσμο στην παγίδα με την κάρτα

“Χτίσιμο” του αφορολόγητου βάσει των συναλλαγών με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, αλλά και συμμετοχή σε κληρώσεις ακινήτων, είναι στα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ενθαρρύνει τη χρήση “πλαστικούχρήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, κίνητρα εξετάζονται και για τους εμπόρους, για τους οποίους προωθείται η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με κάρτες.

Οι προτάσεις συζητούνται με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ενόψει της αναδιάρθρωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και οι αποφάσεις αναμένονται άμεσα.

Όσον αφορά το αφορολόγητο, εξετάζονται δύο εναλλακτικές εκδοχές.

1. Αναγνώριση του αφορολόγητου εφόσον το σύνολο των δαπανών του φορολογουμένου γίνει με κάρτα.

2. Υψηλότερο αφορολόγητο όριο για όσους χρησιμοποιούν κάρτες. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που ισχύει σήμερα θα προσαυξάνεται και πιθανώς να φτάνει σε 10.000 – 11.000 ευρώ εφόσον κάποιος έχει συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεών του μέσω συναλλαγών με κάρτες.

Ως πρόσθετο κίνητρο εξετάζεται η συμμετοχή σε κληρώσεις με έπαθλο… ακίνητο, όταν έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο όριο συναλλαγών με κάρτες, με δυνατότητα να κληρώνονται έως και 10 ακίνητα τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τους εμπόρους, το κόστος για την εγκατάσταση 500.000 – 600.000 τερματικών σε όλη τη χώρα υπολογίζεται περίπου στα 100 εκ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί μέσω του ΕΣΠΑ.

Μείζον θέμα για τον εμπορικό κόσμο πάντως είναι το θέμα των προμηθειών που χρεώνουν οι τράπεζες, το ύψος των οποίων μπορεί να ξεκινάει ακόμη και από το 0,50% για μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά να φθάνει έως και το 3% για μικρά καταστήματα.

Ο επιμερισμός του κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων θα οδηγήσει πάντως και σε μείωση των προμηθειών, ενώ ένα πρώτο βήμα περιορισμού του κόστους αποτελεί και η εφαρμογή της Οδηγίας για τις διατραπεζικές προμήθειες, η οποία τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Σχετικό περιεχόμενο

Δεν θα γίνει η απεργία του ΟΑΣΘ την Τρίτη 15 Μαρτίου
Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία την οποία είχε...
Read more
Μένιος Φουρθιώτης: Συνελήφθη ξανά, οδηγείται στον Κορυδαλλό
Η προφυλάκιση του Φουρθιώτη αποφασίστηκε με βούλευμα, λόγω της παραβίασης...
Read more
Ο Κούγιας αποκαλύπτει ποιος του έστειλε τη φωτογραφία του Σαββίδη με το μαχαίρι
"Οι γονείς του Άλκη δεν πρόκειται να ησυχάσουν εάν δεν...
Read more
Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη
Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται ο φερόμενος δράστης της...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.