Οι νέοι συνταξιούχοι θα την πληρώσουν για τα καλά!

 

 

Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων και ένα ταμείο, παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στα κόμματα της Βουλής. Την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα με κατάργηση ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.Βασικό στοιχείο του είναι ο επανϋπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

Προβλέπεται επίσης  μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα) – αλλά και μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.
 

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού αναμένεται να περιλαμβάνει:

-Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.

-Προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το ποσοστό αυτό θα καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης όπως θα υπολογιστεί εκ νέου και αυτής που εισπράττει σήμερα ο συνταξιούχος.

-Εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Στόχος είναι να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας ακόμα και για μακροχρόνια ανέργους, που δεν μπορούν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ημερών ασφάλισης.

– Η εθνική σύνταξη θα ξεκινήσει από τα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται με 15ετία στα 67 ή εναλλακτικά στα 62 με 40 συνολικά έτη δουλειάς. Είναι περίπου στο 60% του μέσου εισοδήματος και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό (όχι από τις εισφορές).

-Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Με βάση την πρόταση η αύξηση θα είναι 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων.

-«Μοντέλο» ΙΚΑ για όλους του μισθωτούς από την επόμενη χρονιά.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *