Το προσωπικό του BBC φοβόταν να καταγγείλει τις διαστροφές του Σάβιλ

 

 

Το BBC απέτυχε να θέσει τέλος στις «τερατώδεις» σεξουαλικές επιθέσεις από τον Τζίμι Σάβιλ και τον παρουσιαστή Στούαρτ Χολ, εξαιτίας μίας «κουλτούρας φόβου» αναφέρει έκθεση της πρώην δικαστικού Ντέιμ Τζάνετ Σμιθ. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα υψηλόβαθμα στελέχη του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού δεν ήταν ενήμερα του τι συνέβαινε, εξαιτίας μίας κουλτούρας φόβου που επικρατούσε.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην έκθεση, στο BBC το προσωπικό φοβόταν να προβαίνει σε καταγγελίες, ειδικά για τους αστέρες που ήταν γνωστοί στο εσωτερικό του BBC ως «Το Ταλέντο».

«Το BBC σάς απογοήτευσε όταν θα έπρεπε να σας είχε προστατεύσει» είπε στα θύματα ο γενικός διευθυντής του BBC, λόρδος Χολ.

Το 2012 η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Σάβιλ, μία από τις πιο γνωστές διασημότητες της Βρετανίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, είχε κακοποιήσει εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους και ανήλικα κορίτσια, σε νοσοκομεία και σε κτίρια του BBC για έξι δεκαετίες μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 84 ετών το 2011. Τα σεξουαλικά αδικήματα έλαβαν χώρα σε κτίρια του BBC και σε νοσοκομεία όπου ο Σάβιλ φημιζόταν για τις φιλανθρωπίες του.

Η έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρώην δικαστή του Εφετείου Τζάνετ Σμιθ, στην οποία την είχε αναθέσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπειτα από τις αποκαλύψεις αυτές, κατέληξε πως ο Σάβιλ είχε κακοποιήσει 72 θύματα που σχετίζονταν με την εργασία του στο BBC για πάνω από 50 χρόνια. Στα εγκλήματα που διέπραξε περιλαμβάνονται οι βιασμοί ενός δεκάχρονου αγοριού και ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού.

«Τα γεγονότα αυτά θα είναι για πάντα μια πηγή βαθιάς λύπης και ντροπής», δήλωσε η Ρόνα Φέρχεντ, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του Ιδρύματος του BBC (BBC Trust), σε μια δήλωση με την οποία αποδέχεται όλα τα συμπεράσματα της έκθεσης και ζητεί συγγνώμη από τα θύματα.

Η Φέρχεντ είπε πως παρότι τα γεγονότα συνέβησαν στο παρελθόν, εγείρουν σοβαρά θέματα για τη νοοτροπία του BBC που παραμένουν επίκαιρα. Η Φέρχεντ ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων προκειμένου να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.

Η Σμιθ ανέφερε πως, ενώ το προσωπικό είχε κάνει κάποιες αναφορές για τη συμπεριφορά του Σάβιλ, αυτές ποτέ δεν πήραν διαστάσεις λόγω της νοοτροπίας που επικρατούσε «να μην παραπονούμαστε ποτέ και για τίποτε». Οι υπάλληλοι ήταν απρόθυμοι να πουν οτιδήποτε στη διοίκηση που θα «τάραζε τα νερά» από φόβο ότι μπορεί να είχε επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους ή να οδηγούσε ακόμη και στην απόλυσή τους.

Ακόμη περισσότερο καλλιεργούνταν στο BBC μια στάση άνευ όρων σεβασμού προς το αποκαλούμενο «Ταλέντο». «Οι μαρτυρίες που άκουσα αφήνουν να εννοηθεί πως η μεταχείριση του Ταλέντου γινόταν με το γάντι και πολύ σπάνια αμφισβητούνταν» είπε η Σμιθ.

Η Σμιθ ανακάλυψε πως ενώ χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη γνώριζαν τη συμπεριφορά του Σάβιλ, δεν υπάρχουν στοιχεία πως το BBC, ως εταιρία, ήταν ενήμερο.

«Αυτή η έκθεση είναι μια λυπηρή ιστορία για το BBC» καταλήγει η Σμιθ στην έκθεσή της, έκτασης 372.400 λέξεων, που χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

«Το BBC πρέπει να δείξει στο κοινό ότι έχει λάβει σοβαρά υπόψη τις επικρίσεις που δέχεται τώρα και έχει κάνει, ή κάνει, τις αλλαγές που είναι απαραίτητες και κατάλληλες προκειμένου να διασφαλίσει ότι τέτοια τρομερά γεγονότα δεν θα είναι δυνατό να ξανασυμβούν» σημείωσε.

Ο Σάβιλ, πρώην παλαιστής με μακριά ξανθά μαλλιά, λάτρης των πούρων και με τάση για τα επιδεικτικά ρούχα και κοσμήματα, ξεκίνησε την καριέρα του ως πρωτοποριακός DJ στη δεκαετία του 1970 και έφθασε να γίνει οικοδεσπότης μερικών από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σόου του BBC σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας.

Οι αποκαλύψεις για τον Σάβιλ βύθισαν το BBC σε κρίση και προκάλεσαν κατηγορίες για συγκάλυψη.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του γενικού διευθυντή Τζορτζ Εντγουίσλ μόλις 54 ημέρες μετά την ανάληψη της θέσης του στην εταιρία.

Η υπόθεση είχε οδηγήσει την αστυνομία να διερευνήσει άλλους παλαιούς ισχυρισμούς για πρώην διασημότητες, οδηγώντας στην καταδίκη ορισμένων ηχηρών ονομάτων, περιλαμβανομένων και των προσωπικοτήτων του BBC Ρολφ Χάρις και Στιούαρτ Xολ.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επίσης μαζική δημόσια έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, για τις κακοποιήσεις παιδιών σε διάρκεια ετών, εξετάζοντας ενδεχόμενες παραλείψεις ή συγκαλύψεις από πολιτικούς και ανθρώπους με εξουσία.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *