Καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών μέσα στις πόλεις

 

 

Εξέγερση στις τάξεις των προσφύγων και των μεταναστών φαίνεται να προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινό φρένο στην πρόσβασή τους προς την Ειδομένη. Πρόσφυγες και μετανάστες δείχνουν με κάθε τρόπο ότι θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα σύνορα με τα Σκόπια. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στήνει εκτάκτως καινούργια προσωρινά κέντρα παραμονής προσφύγων και μεταναστών ανά την επικράτεια και κυρίως πέριξ των ελληνοσκοπιανών συνόρων στην Ειδομένη και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

Παράλληλα επιχειρεί να ανακόψει και να καθυστερήσει τις ροές προς τα σύνορα για να αποφύγει ένα γενικευμένο μπλακ άουτ και μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά «στασίασαν» ομαδικά πραγματοποιώντας πορεία στο λιμάνι και επιχειρώντας ακόμη και να κλείσουν το δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο λιμάνι της χώρας αυτήν τη στιγμή βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Η διοίκηση του Οργανισμού, λόγω του μεγάλου συνωστισμού, παραχώρησε και τον επιβατικό σταθμό που βρίσκεται στην πύλη Ε3.

Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα, ενώ στην πύλη Ε8, που βρίσκεται στην πλατεία Καραΐσκάκη, βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε, στην πύλη Ε3 έχουν καταλύσει, περίπου 50 άτομα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και σε άλλα σημεία της χώρας με μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι είτε σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού, είτε στην πλατεία Βικτορίας, στο Πεδίον του Άρεως, στο Ελληνικό, αλλά και στα υπάρχοντα hotspots και κέντρα μετεγκατάστασης όπως χθες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου κάποιοι έκοψαν την περίφραξη και ξεκίνησαν οδικώς για τα σύνορα.

Ένταση σημειώθηκε και στο Ελληνικό με περίπου 300 πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενούνταν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου να βγαίνουν στο δρόμο προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα.

Στο Πεδίον του Άρεως περισσότερες από πενήντα σκηνές υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Ουσιαστικά έχουν στηθεί δύο πρόχειροι καταυλισμοί ο ένας πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου με περίπου σαράντα σκηνές και ο άλλος βρίσκεται επί της οδού Μαυρομματέων, στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων. Πάνω από 500 άνθρωποι κοιμήθηκαν χθες βράδυ στο πεζοδρόμιο ενώ το green park έχει γίνει δημόσια τουαλέτα.

Στην Ειδομένη βρίσκονται περί τους 1000 πρόσφυγες ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο βενζινάδικο όπου σταματούν τα πούλμαν βρίσκονται άλλοι 3500 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα από διάφορες πόλεις και σημεία της εθνικής οδού έχουν ξεκινήσει πρόσφυγες με τα πόδια για την Ειδομένη.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *