Πώς υπολογίζονται οι νέες συντάξεις του ΟΑΕΕ

 

 

Η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί το «κλειδί» για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των ελευθέρων επαγγελματιών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι για την υπαγωγή ενός ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ στο νέο ή στο παλιό ασφαλιστικό καθεστώς λαμβάνονται υπόψιν:

α) η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης,

β) η ημερομηνία κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας (αφορά τους αυτοκινητιστές) και

γ) η ημερομηνία διακοπής της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Οι νέες οδηγίες της εγκυκλίου αφορούν την υπαγωγή των συνταξιοδοτικών αιτημάτων των ασφαλισμένων που θέλουν να βγουν στη σύνταξη σε δύο κατηγορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος για συνταξιοδότηση και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Έτσι, ένας ασφαλισμένος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 5 Μαΐου και η διακοπή έγινε στις 14 Μαΐου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει του νέου καθεστώτος.

Με τον παλαιό τρόπο θα αντιμετωπίζονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (λόγω γήρατος ή αναπηρίας) που υποβλήθηκαν το αργότερο έως 12 Μαΐου 2016.

Αιτήσεις λόγω θανάτου ασφαλισμένου, του οποίου ο θάνατος έχει επέλθει μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016 και εφόσον το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης ανά φορέα ασφάλισης προθεσμίας, κρίνονται βάσει του προγενέστερου πλαισίου.

Για παράδειγμα, αν ο θάνατος επήλθε στις 12 Μαΐου και η αίτηση κατατέθηκε την ίδια μέρα, η συνταξιοδότηση ξεκινά από την 1η Ιουνίου, θα κριθεί όμως ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο.

Αν ο θάνατος συνέβη στις 12 Μαΐου και η αίτηση κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου, η έναρξη συνταξιοδότησης ξεκινά την 1η Ιουλίου και κρίνεται με το νέο πλαίσιο.

Ως προγενέστερο καθεστώς θεωρείται αυτό που ίσχυε έως 31 Δεκεμβρίου 2014.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *