Θρήνος στην Ταϊλάνδη για τον θάνατο του βασιλιά

 

 

Απεβίωσε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης ο μονάρχης της χώρας, βασιλιάς Μπουμιμπόλ, ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου. Ο Μπουμιμπόλ, που ήταν 88 ετών, βασίλεψε επί επτά δεκαετίες μετά την άνοδό του στον θρόνο το 1946. Εθεωρείτο από τους συμπατριώτες του πυλώνας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής αναταραχής. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία, ενώ εκατομμύρια Ταϊλανδοί ντύθηκαν στα μαύρα για να θρηνήσουν τον βασιλιά τους.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά κηρύχθηκε περίοδος πένθους διάρκειας ενός έτους για την κυβέρνηση, ενώ επί 30 ημέρες απαγορεύεται να διοργανωθούν κρατικές και επίσημες εκδηλώσεις.

Πάντως, όπως αναμενόταν, δεν έχει γίνει ανάλογο αίτημα στον ιδιωτικό τομέα, με τα περισσότερα καταστήματα, τις τράπεζες και τα αξιοθέατα να παραμένουν ανοικτά. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν να διοργανώνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για έναν μήνα.

Η διαδρομή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Μπουμπιμπόλ ως το παλάτι έχει αποκλειστεί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στους δρόμους για να δουν την πομπή που θα μεταφέρει τη σορό του βασιλιά από το νοσοκομείο στον Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 64 ετών, αναμένεται να ηγηθεί της βουδιστικής τελετής του «μπάνιου» του σώματος του πατέρα του, το πρώτο βήμα μιας μακράς σειράς νεκρώσιμων ιεροτελεστιών που διαρκούν πολλούς μήνες για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ολοκληρώνονται με την αποτέφρωση της σορού, κάτι που για τους βασιλιάδες γίνεται πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν συνεχώς βίντεο αφιερωμένα στη ζωή του Μπουμιμπόλ, τον οποίο ο λαός λάτρευε και θεωρούσε ενωτική προσωπικότητα σε αυτή την εύθραυστη πολιτικά χώρα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *