Η πορεία προς τον νεοθωμανισμό

Ο πρόεδρος της τουρκίας πριν 3 ημέρες έκανε μια δήλωση που έγινε πολύ λίγο αντιληπτή και ακόμα λιγότερο κατανοητή στην Ελλάδα. Συνοπτικά αυτό που είπε, είναι πως “αισθάνεται πολύ ενθουσιασμένος, διότι διόρθωσε το λάθος του 1934”, εννοώντας την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Μουσείο.

Για την ελληνική ψυχοσύνθεση ίσως, η οποία ενέχει διαρκώς το πνεύμα της αμφισβήτησης προς τους ηγέτες της Ελλάδος, φτάνοντας να επιτρέπει αυστηρή και άδικη κριτική ακόμα και σε λαϊκούς, εθνικούς ήρωες της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, το να αναφερθεί ένας σύγχρονος πολιτικός στα “λάθη” παλαιοτέρων ηγετών είναι κάτι συνηθισμένο και μη επιλήψιμο.

Όμως για τους Τούρκους, η μορφή του Μουσταφά Κεμάλ είναι σχεδόν θεοποιημένη καθώς έχει αποδοθεί πλήρως η τουρκική νίκη του ’22 στον πρόσωπό του και κατ’ επέκταση του πιστώνεται η ίδια η ύπαρξη του τουρκικού κράτους. Σε κάθε δημόσια υπηρεσία, σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους σχεδόν παντού μπορεί κανείς να βρει μια φωτογραφία ή προσωπογραφία του Κεμάλ, όλοι αποδίδουν τον πρέποντα σεβασμό, υπάρχει μαυσωλείο προς τιμήν του, κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του τηρείται ενός λεπτού σιγή από άκρη σε άκρη της τουρκικής επικράτειας, με τραίνα και αυτοκίνητα να σταματούν σε σταθμούς και στη μέση του δρόμου για να αποδώσουν ταυτόχρονα, συγχρονισμένα τιμή σε αυτόν που ονομάζουν “πατέρα” τους (ατατούρκ).

Σχετικό περιεχόμενο

Σέρρες: Aπατεώνας συστήθηκε ως διευθυντής τράπεζας και «τσέπωσε» 6.200 ευρώ
Με το κόλπο των αναδρομικών κατάφερε να αποσπάσει το πόσο από...
Read more
Βόμβα στην Θεσσαλονίκη! 839 τα κρούσματα
Έξι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο - 135 διασωληνωμένοι - 62...
Read more
Κλείνουν εστίαση, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα – Στις 12:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού...
Read more
Θρήνος για τα νεκρά παιδιά - Αγωνία για τους τραυματίες - 60 μετασεισμοί
Έξω από τα σπίτια τους και μετρώντας τις πληγές τους πέρασαν το...
Read more
ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →