Το εορταστικό lockdown

Την παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα, κάτι που ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία πλέον τηρεί στάση αναμονής αναμένοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σε μια περίοδο, όπου ολόκληρη η Ευρώπη προχωρά δειλά δειλά σε χαλάρωση των μέτρων τύπου καραντίνας, προκειμένου να κινηθούν οι αγορές εν όψει των Χριστουγέννων, ο ΠΟΥ προειδοποιεί για άνοιγμα με προσοχή και χωρίς συνωστισμούς τις γιορτινές μέρες, καθώς ένα λάθος μπορεί να καταστρέψει όλα όσα χτίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας η συζήτηση για σταδιακή άρση του lockdown. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αρχίσει να πέφτουν οι πρώτες προτάσεις στο τραπέζι της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε… υποδεχτούμε το 2021 με SMS στο 13033, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας.

Πάντως, ούτε οι αριθμοί βρίσκονται με το μέρος μας, αφού μπορεί τα κρούσματα να παρουσιάζονται μειωμένα τις τελευταίες μέρες, επιμένουν σε νούμερα πάνω από 2.000, ενώ οι διασωληνωμένοι σημειώνουν σε καθημερινή βάση νέο αρνητικό ρεκόρ, σπάζοντας σήμερα το φράγμα των 600, ενώ και οι θάνατοι κινούνται γύρω στους 100 ημερησίως, ενώ έχουν ξεπεράσει του 2.000 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα της χώρας
Η παράταση των έκτακτων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό και ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, τη Λέσβο και την Αχαΐα.

Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μετά από την 7η του Δεκέμβρη, ενδεχομένως να σχεδιαστεί μία σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και στις 14 να ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ειδικότερα, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι -παρόλο που θα ανοίξουν (αν τελικά ανοίξουν) για μία εβδομάδα, μιας και θα ακολουθήσουν οι διακοπές των γιορτών, θα… ανέβει η ψυχολογία των μαθητών.

Η 14η Δεκεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, ενώ τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν μετά τις 20 του μηνός και όσο γίνεται πιο κοντά στις ημέρες των γιορτών, προκειμένου να… προλάβουν να πάρουν μπρος για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →