Εξευτελισμό των συντάξεων προβλέπει ο Μητρόπουλος

Τις καταστροφικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στις συντάξεις, αναδεικνύει ο Αλέξης Μητρόπουλος και ζητεί από τους πολίτες στις εκλογές της Κυριακής «να στείλουν ηχηρό μήνυμα ότι απορρίπτουν την απαξίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση που προωθούν οι δανειστές και οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις».

Σε μία ενδελεχή ανάλυση των μνημονιακών προβλέψεων ο κ. Μητρόπουλος, προειδοποιεί ότι έρχονται συντάξεις σε όλους με «ρήτρα περιουσίας», όπως και «κατώτατη σύνταξη μετά τα 67 με ρήτρα εισοδήματος»! Ακόμη επισημαίνει ότι θα ισχύσει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε συντάξεις μεταξύ επιδοματοποίησης και κατάργησης!

Στη δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Συντάξεις με “ρήτρα περιουσίας”, και μάλιστα συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής (!), προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1020). Σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση, σύνταξη χωρίς το “κοινωνικό τμήμα”, αλλά το αντίστοιχο των εισφορών (“οργανικό τμήμα”), θα λαμβάνουν μόνο οι απόλυτα φτωχοί συνταξιούχοι και όσοι δεν έχουν περιουσία κινητή και ακίνητη. Όσοι έχουν περιουσία, θα λαμβάνουν ένα μικρό τμήμα, το λεγόμενο “συνταξιοδοτικό επίδομα”, αφού το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξής τους θα προορίζεται για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο θεσμός ισχύει ήδη στην Αυστραλία (“ρήτρα Αυστραλίας”) και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες που ενέπνευσαν τους δανειστές και στη συνέχεια συνεφώνησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο (σελ. 1020): “Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη”.

Δηλαδή μέχρι το 67ο έτος ηλικίας, η σύνταξη θα υπολογίζεται μόνο με τις εισφορές χωρίς την εγγυημένη βασική, ενώ μετά το 67ο έτος ηλικίας η σύνταξη θα καταβάλλεται με ρήτρα εισοδήματος!

Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά, η κατάσταση για τις συντάξεις των αυτοασφαλισμένων και των αγροτών μας θα χειροτερεύσει, αφού γι’αυτούς θα ισχύει ταυτόχρονα «ρήτρα εισοδήματος» για τις εισφορές και “ρήτρα περιουσίας” (συνολικής πραγματικής και όχι ονομαστικής) για τις συντάξεις!

Ειδικότερα το τρίτο Μνημόνιο (ν.4336/2015 σελ. 1020) ορίζει ότι: “Έως τον Οκτώβριο του 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά: α)… β)τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα υπό τον όρο της τήρησης των κανόνων για τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές…”. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και η σφοδρότητα των ρυθμίσεών του, που δεν έχουν προηγούμενο στον πλανήτη, ήταν ο βασικός λόγος επίσπευσης των εκλογών.

Αν ισχύσει το σύστημα αυτό, θα υπάρξει βίαιη προλεταριοποίηση όλων τόσο των χαμηλοσυνταξιούχων μας, όσο και των μικρομεσαίων και των αγροτών μας. Οι ακραίες αυτές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου δημιουργούν συνθήκες που στο μέλλον θα οδηγήσουν ή στην κατάργηση των συντάξεων για την πλειονότητα των συνταξιούχων ή στην επιδοματοποίηση των συντάξεων των πιο φτωχών από αυτούς. Θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη βίαιη φτωχοποίηση την πλειοψηφία των συνταξιούχων μας.

Ο ελληνικός λαός, οι νέοι, οι γυναίκες, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μας δεν πρέπει να συναινέσουν στη σχεδιαζόμενη εξαθλίωσή τους μέσα από τις ακραία νεοφιλελεύθερες συνταξιοδοτικές αυτές ρυθμίσεις του νέου μνημονίου».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *