Άρχισαν τα όργανα: μειώσεις στις συντάξεις

Μετά την ψήφιση του μνημονίου κι των τροπολογιών που ανέφεραν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς με εγκύκλιο του Υπουργειου Εργασίας ξεκινούν στο χρονοδιάγραμμα που εχει συμφωνηθεί να εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν τις μειώσεις.

Αναλυτικότερα, , όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).

Την άμεση εφαρμογή των δύο αυτών αλλαγών που φέρνουν μειώσεις στις νέες συντάξεις (-93,3 ευρώ ή – 19,20% στις κατώτατες και μικρότερες, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις υπόλοιπες) προβλέπει η πρώτη εγκύκλιος την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Χαϊκάλης. Η εγκύκλιος ενεργοποιεί το Ν. 3863/10 (για τη βασική και την κατώτατη σύνταξη) και το Ν. 4334/15 (για την απονομή αναλογίας της βασικής στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015).

Ειδικά για το ύψος της κατώτατης σύνταξης, όπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία», η εγκύκλιος υιοθετεί το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο καθώς το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν επιτρέπει τη σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως όριζε ο Ν. 3863/10 (προκύπτει με βάση τα 15 κατώτατα ημερομίσθια, δηλαδή 26,18 ευρώ Χ 15=392,7 ευρώ). Σε ό,τι αφορά το ύψος της βασικής σύνταξης, ορίζεται μεν για το 2015 στα 360 ευρώ, αλλά, του χρόνου θα επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με την εξέλιξη του ΑΕΠ (κατά 50%) και των τιμών (κατά το υπόλοιπο 50%) της…φετινής χρονιάς.

Στην ίδια εγκύκλιο, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση ξεκινά να εφαρμόζει το μνημόνιο, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνώντος κόμματος με το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο την Βουλη για να διαπιστώσει αν εχει ακόμα την δεδηλωμένη. Παρόλα αυτά θα πρεπει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να βρει ισοδύναμα μέτρα έτσι ώστε να μπορέσει να αντισταθμίσει τα δύσκολα μέτρα του τρίτου προγράμματος.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *