Η Βραζιλία ξεμένει από νερό και ο κόσμος ίσως από… καφέ

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, ζάχαρης και χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο. Είναι εύλογο επομένως να ανησυχεί από την παρατεταμένη ξηρασία από την οποία πλήττεται, καθώς την περίοδο των βροχών που πέρασε, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν ήταν πολύ περιορισμένες και οι ποσότητες νερού που δέχθηκαν τα εδάφη δεν επαρκούν για τις μεγάλες ανάγκες της χώρας, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα χωράφια είναι ξερά και τα επίπεδα των ποταμών πολύ χαμηλά στις κεντρικές και νότιες περιοχές που είναι και οι πιο ζωτικές για την οικονομία της χώρας καλλιέργειες. Η ξηρασία είναι τόσο σοβαρή που οι αγρότες ανησυχούν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα νερού που βοηθούν στη διατήρηση των καλλιεργειών «ζωντανών» τους επόμενους μήνες, όταν η χώρα θα διανύει την ξηρή περίοδο.

Σε κίνδυνο οι σοδειές πορτοκαλιών και καφέ

Η προοπτική να ξεραθούν οι πορτοκαλεώνες και οι φυτείες του καφέ έρχεται σε μια εποχή που η γεωργική παραγωγή βρίσκεται σε υψηλά πολλών ετών, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για υπερπροσφορά τροφίμων. Το υψηλότερο κόστος των τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα πείνας, ένα πρόβλημα σε όλο τον κόσμο που η πανδημία Covid-19 έχει κάνει πιο οξύ. Οι συμβάσεις καφέ και ακατέργαστης ζάχαρης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έχουν ήδη αγγίξει τα τετραετή υψηλά.

Εάν ακόμη και οι αρδευόμενες περιοχές δεν μπορούν να πάρουν αρκετό νερό, η παραγωγή καφέ και πορτοκαλιών της Βραζιλίας μπορεί να μειωθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η τρέχουσα καλλιέργεια πορτοκαλιών της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 31% από την προηγούμενη σεζόν, το υψηλότερο ποσοστό σε 33 χρόνια και η παραγωγή καφέ arabica, το είδος υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται από αλυσίδες όπως η Starbucks Corp., μειώνεται επίσης σημαντικά.

Βραζιλία: Ιανουάριος-Απρίλιος 2021 βροχοπτώσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο 2006-2020

Οι βροχοπτώσεις ήταν καταστροφικά χαμηλές για πολλές περιοχές στο Σάο Πάολο και στο Minas Gerais από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, δήλωσε ο Τζον Κορμπέτ, Διευθύνων Σύμβουλος της aWhere Inc. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο δέχθηκαν λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής βροχόπτωσης, σε μια κρίσιμη στιγμή όταν τα φυτά του καφέ χρειάζονται υγρασία για να μεγαλώσουν τους καρπούς τους. Είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία το έδαφος αποθηκεύει νερό για να αντιμετωπίσει την ξηρασία.

Αυτή η εξέλιξη επιδρά πολλαπλώς αρνητικά καθώς σε αρκετές περιοχές ήδη από πέρσι παρατηρείται έντονη ξηρασία, μεγαλύτερη από το σύνηθες, ιδίως στο Σάο Πάολο και στην Parana, δήλωσε ο Πολ Μαρκέρτ, μετεωρολόγος της Maxar Technologies Inc. στο Μέριλαντ.

Οι τακτικές βροχές αναμένεται να επιστρέψουν στην περιοχή μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αντί για Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Κέλσο Ολιβέιρα, μετεωρολόγος της Somar Meteorologia.

Να σημειωθεί ότι σήμερα αρδεύεται περίπου το 30% της καλλιέργειας πορτοκαλιού της Βραζιλίας και το 15% των αγρών καφέ Arabica.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *