Τσίπρας: «Μονόδρομος το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους δανειστές

 

Απέκλεισε τη συνεργασία με τη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί ένα modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα.

«Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει τη δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015».

«Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από τον λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη», «για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη για “αριστερή παρένθεση”», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σε ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών.

Τόνισε ότι από εκεί και πέρα, ο λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Υπογράμμισε ότι το δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ που φέρει όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως είπε. Είπε ότι ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες, προσθέτοντας ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία.

Αναφερόμενος στη χτεσινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, είπε ότι είναι καλό πράγμα να ζητάει κανείς “συγγνώμη” και πως όμως ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει “συγγνώμη” για όσα έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και για τα τελευταία 2,5 χρόνια συγκυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία διεκδίκηση, «γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μάς έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και ότι έπρεπε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές».

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”», είπε και τόνισε ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

«Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση»

Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση, τόνισε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως ο μόνος δρόμος, τον οποίο και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο δρόμος της σκληρής διαπραγμάτευσης που πετυχαίνεις νίκες.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί, είπε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που επέτυχε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν»

«Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά κι αυτό θα το διαπιστώσετε στις κοινές δηλώσεις που έκανα στη Μόσχα και στην Πετρούπολη», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σημείωσε ότι προσπάθησε να κάνει εμπορικές συνεργασίες, ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν, πως ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει κι από την Ελλάδα, ότι οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν, καθώς επίσης και ότι πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες.

«Τώρα κάποιοι ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Ας κάτσουν να τα λύσουν», πρόσθεσε.

Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες

Η ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι για όλα τα δεινά δεν φταίει εκείνη αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που για 6 μήνες μάτωσε για να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι η στρατηγική της δεν είναι ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊμαράκης κατά Τσίπρα, «γιατί ξέρουν ότι έτσι θα έχαναν κατά κράτος».

Αντίθετα, είπε, «η ΝΔ δεν λέει να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας, αλλά να συγκρίνουμε τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη και τι κατάφερε να υλοποιήσει. Η ΝΔ απουσιάζει από την προεκλογική περίοδο», διαπίστωσε και τόνισε ότι οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τη μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επί 6 μήνες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί απόλυτη πλειοψηφία»

Σε ερωτήματα σχετικά με το μετεκλογικό τοπίο, το ενδεχόμενο να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ απόλυτη πλειοψηφία εφόσον είναι πρώτο κόμμα, τις ενδεχόμενες συνεργασίες κ.ά., ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του, θα είναι πρώτος στις εκλογές, διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία και πως αν δεν την έχει, η χώρα θα κυβερνηθεί.

«Σε εμάς όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε τις τομές που θέλουμε, κανείς δεν θα βάλει», υπογράμμισε. Υποστήριξε ότι κανείς δεν δίνει μάχη από τα υπόλοιπα κόμμα για να βγει πρώτος και πως είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος. Τόνισε ότι η μάχη που δίνουν οι άλλοι είναι για να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον αναγκάσουν να είναι όμηρος των παλιών πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του ότι ο λαός θα δώσει απάντηση στις 20 Σεπτέμβρη, για να προσθέσει ότι πάντως αν ο λαός θέλει να επιλέξει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος -και άρα έρθει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική πλειοψηφία, να διεκδικεί και να προστατεύει τα δικαιώματά της.

Όσον αφορά στη συμφωνία είπε ότι την έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα έφερνε κανείς άλλος τέτοια συμφωνία, η οποία, όπως υπογράμμισε, παρά τις δυσκολίες που έχει, για πρώτη φορά έχει μια προοπτική εξόδου. Διερωτήθηκε εάν θα έφερνε καλύτερη συμφωνία ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Σταύρος Θεδοωράκης, που έλεγε στην κυβέρνηση να φέρει συμφωνία όπως και να είναι αυτή. Υποστήριξε ότι η σωστή και γρήγορη τήρηση της συμφωνίας είναι η πιο γρήγορη διέξοδος, παράλληλα με τα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί και στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς.

«Είμαι βέβαιος», σημείωσε, «ότι έχουμε ακόμα δυσκολίες, αλλά τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας».

«Σώσαμε τις τράπεζες»

«Σώσαμε τις τράπεζες, δεν τις χάσαμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και πως γνώριζε η κυβέρνηση στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε πάνω στο τραπέζι για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, εμπεριείχε την ταυτόχρονη κατάρρευση, αν όχι του συνόλου του τραπεζικού συστήματος, ενός μεγάλου μέρους του.

Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση κατάφερε και μια συμφωνία που παρά τις δυσκολίες της, δίνει προοπτική, άλλαξε τη δομή του Ταμείου, το οποίο είναι καλύτερο από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, τα λάθη μας τα παραδεχόμαστε με εντιμότητα, βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο. Είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι, ξέρουμε τα βήματα που θα περπατήσουμε, ξέρουμε πού θα πατήσουμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα στις 20 Σεπτέμβρη να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε», υπογράμμισε.

«Έντιμη και ειλικρινής η συνεργασία με τον Π. Καμμένο»

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ τους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βρήκε συμπαθητικό, όπως και το προηγουμενο.

«Συνεργαστήκαμε με εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο» παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν, είπε, ρίχνοντας παράλληλα τις «βολές» του προς άλλες κατευθύνσεις: «Στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ίδια ιδεολογική αφετηρία».

Του ευχήθηκε “καλή επιτυχία” και πρόσθεσε χιουμοριστικά: «Και να επισημάνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα».

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *