Υπουργός προστασίας: Τα δακρυγόνα μας είναι διεθνών προδιαγραφών και ήπια

 

 

«Στο θέμα των δημοκρατικών ευαισθησιών κανείς δεν έχει το μονοπώλιο» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη Βουλή σε ερώτηση για την πρόσφατη, βίαιη επίθεση των ΜΑΤ σε συνταξιούχους διαδηλωτές.Ο κ. Τόσκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Παναγούλη είπε πως «από την παρούσα θέση έχω αποδείξει πως σέβομαι και υπηρετώ την ανάγκη προστασίας των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι οδηγίες και εντολές μου» για να προσθέσει: «Δεν κουκουλώνω εγώ καταστάσεις. Η πολιτική ευθύνη βέβαια ανήκει σε μένα… Προσπαθούμε η καταστολή να γίνεται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο».

 

Όσο για τις εικόνες που υπερήλικες συνταξιούχοι κείτονταν στο έδαφος μετά την επίθεση των ΜΑΤ, τις απέδωσε σε «συνδυασμό ατυχών συγκυριών ή ατυχών χειρισμών».

Ειδικότερα, είπε πως «η συγκέντρωση άρχισε στις 12.00 έξω από το υπουργείο Εργασίας, συνεχίστηκε και έφτασε εδώ, απ” έξω από τη Βουλή και την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της πορείας με την αστυνομική δύναμη ξαφνικά από το πλήθος περίπου τριακόσια άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς απωθώντας τους. Κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, κάποιοι τραυματίστηκαν ελαφριά και από τους αστυνομικούς και ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Επενέβησαν κάποιοι από τις δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης. Η εντολή που είχαν ήταν να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες. Επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν, έγινε περιορισμένη χρήση από τις λεγόμενες «φυσούνες» και εκτόξευσαν πολύ περιορισμένη ποσότητα δακρυγόνων. Γι’ αυτό θα παρακαλούσα να μην συγχέουμε γεγονότα του παρελθόντος όπου έγινε μαζική χρήση με μια περιορισμένη χρήση όπως αυτή, που και αυτή, αν θέλετε, κακώς έγινε, αλλά ήταν πολύ περιορισμένη, γιατί αλλιώς καταφεύγουμε σε εντυπώσεις που δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα και τα συμπεράσματα που απαιτούνται αυτή τη στιγμή, για να βελτιωθεί η κατάσταση.

 

«Το ηπιότερο μέσο τα δακρυγόνα»
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στα δακρυγόνα: «Σε ό,τι αφορά τη δακρυγόνο ουσία, έχει γίνει πολλή συζήτηση κατ’ επανάληψη σ’ αυτόν τον χώρο και εκτός αυτού του χώρου και στα μέσα ενημέρωσης. Παρότι είναι μέσα στις διεθνείς προδιαγραφές και στις προδιαγραφές που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό, αλλά είναι το ηπιότερο μέσο για την αποτροπή κάποιων καταστάσεων».

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *