Τα δίνει όλα στους δανειστές η κυβέρνηση! Στα τέσσερα πέφτει και με προθυμία!

 

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να διαχειριστεί μία ακόμη ήττα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές την οποία θα πληρώσουν και πάλι πολύ ακριβά οι Έλληνες φορολογούμενοι. Έχει κάνει πίσω σε όλα (δημοσιονομικά, εργασιακά, πρωτογενή πλεονάσματα)

και παίζει τα ρέστα της στο χρέος. Αν και εκεί δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πώς η κυβέρνηση θα κοιτάξει να αποδράσει δια των εκλογών. Το έχει πει σε αποστροφή του λόγου του ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το υπονόησε χθες στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να φωτίσουν το κομμάτι εκείνο των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, των Μοσκοβισί, Κερέ, Ντομπρόφσκις και Ντράγκι που αναφέρεται στο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται ελάφρυνση, αλλά αφήνουν στην άκρη τις προϋποθέσεις, τους όρους ή τα… αλλά που θέτουν προκειμένου να συμβεί αυτό. Και βεβαίως όλοι αυτοί μιλούν χωρίς τον «ξενοδόχο» που είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και κινεί τα νήματα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έχει πει πώς ελάφρυνση του χρέους πριν τον 2018 δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμη πάντως και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που αναφέρθηκαν χθες στο ελληνικό ζήτημα, όλοι επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για το χρέος. «Ξεχάστε συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» λένε. Τότε θα συζητηθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης, εκεί που η ελληνική κυβέρνηση τα δίνει όλα.
Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να προχωρήσει στην κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην κατάργηση της έκπτωσής των ιατρικών και νοσοκομειακών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος, στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών με συντελεστές 10%-15%. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει να γίνει αναμόρφωση από το 2018 στα οικογενειακά επιδόματα, με ενοποίηση των επιδομάτων των πολυτέκνων, να μπει «μαχαίρι» στο φοιτητικό επίδομα που σήμερα είναι 1.000 ευρώ και να τεθεί ξανά από το 2018 θέμα για το επίδομα θέρμανσης με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να το παίρνουν πολύ λιγότεροι.
Πιστή στις μνημονιακές επιταγές και η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει δεχθεί να υποχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις και όλα δείχνουν πώς θα συμφωνήσει να πάει πίσω ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και ο συνδικαλιστικός νόμος. Άλλη μία επιτυχία δηλαδή… Και αφού λοιπόν η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα για να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση οι δανειστές ζητούν και άλλα μέτρα για μετά το 2018. Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020.
Και εκεί ήταν που ο υπουργός Οικονομικών υπονόησε την προσφυγή στις κάλπες. «Χωρίς να κλείσει η η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει συζήτηση για χρέος, ούτε θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο, ήταν η δραματική προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών. Με αυτόν τον συλλογισμό -εμμέσως πλην σαφώς- ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι η μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα πυροδοτήσει μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να καταλήξουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Το αν οι δανειστές θελήσουν να αδειάσουν την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα θα φανεί το επόμενο διάστηκα ή μάλλον τις επόμενες λίγες ημέρες και μέχρι την 5η Δεκεμβρίου. Αν στην συνεδρίαση του Eurogroup οι δανειστές δεν κλείσουν την αξιολόγηση παρ” ότι η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ ή αν την κλείσει δεν υπάρξει δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους τότε οι εκλογές την άνοιξη θα είναι μάλλον πολύ κοντά. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν πώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αρχίσει να στήνει και το πρόσχημα της προσφυγής στις κάλπες. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να κατηγορήσουν τους δανειστές πώς δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα. Θα έπρεπε όμως να έχουν διδαχθεί πώς ακριβώς το ίδιο έκαναν και στην κυβέρνηση του Α. Σαμαρά από τη στιγμή που άρχισε να υπογράφει τα μνημονιακά μέτρα.

Πηγή: 
https://goo.gl/XYverq

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *