Στα μπλόκα θα συζητήσουν τις προτάσεις Τσίπρα οι αγρότες

 

 

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κλάδου παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών.Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως πρόκειται να λάβει μέτρα όπως πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021 και κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Τέλος, αναφέρθηκε στη θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό.

Αναφορικά με το φορολογικό η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Τέλος, η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Εντονο παρασκήνιο πίσω από την επιλογή των συνομιλητών Τσίπρα

Οι διαφωνίες των αγροτών με την κυβέρνηση εκδηλώθηκαν προτού καν ξεκινήσει ο πολυαναμενόμενος διάλογος. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν δυσαρεστημένοι από τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα πέντε μέλη τους που είχαν ψηφιστεί για να τους εκπροσωπήσουν στον διάλογο, απερρίφθησαν από τον πρωθυπουργό, κ. Αλεξη Τσίπρα. «Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση που γίνεται με τον Πρωθυπουργό γιατί παράφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Είναι πρωτοφανές για εμάς μια πενταμελή επιτροπή εκλεγμένη από τα μπλόκα μας και εκλεγμένη με πάρα πολύ κόπο και δυσκολία να μην μπορέσει να παραστεί σήμερα αντιπροσωπευτικά, γεωγραφικά αλλά και κλαδικά σήμερα στον Πρωθυπουργό. Αυτό το περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, όχι από αυτά» δήλωσε με πικρία ο κ. Χρήστος Γκόντιας μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δήλωσε.

Το Μαξίμου ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να συνομιλήσει με φορείς και επέλεξε πέντε άτομα, που είχαν υπογράψει ως εκπρόσωποι μπλόκων το ψήφισμα που του είχε επιδοθεί την 15η Φεβρουαρίου. Τα μέλη, όμως, του Πανελλήνιου Συντονιστικού, μεταξύ των οποίων και όσοι επελέγησαν ως συνομιλητές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Εν συνεχεία, θα συναντηθούν με τους προέδρους άλλων κομμάτων, αρχής γενομένης με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, για «αποκλεισμό από τον διάλογο» κάνουν λόγο και οι Νέοι Αγρότες. «Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου «έριξε πόρτα» στους νέους αγρότες. Φημολογείται, επίσης, ότι «λογοκρισία» έγινε και στη λίστα των αντιπροσώπων από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, ήδη ένα 24ωρο νωρίτερα. Δύο εκ των εκπροσώπων κρίθηκαν ακατάλληλοι, με τον έναν να ισχυρίζεται ότι αποπέμφθηκε, επειδή κατήγγειλε τη στάση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως, το Μαξίμου αρνείται ότι επεδίωξε να ορίσει εκείνο τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών για διάλογο δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι τα 68 μπλόκα της Νίκαιας δεν συμμετέχουν στη σημερινή συζήτηση. Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» η πρόταση για συνάντηση των εκπροσώπων της Νίκαιας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *