Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν σε πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου

 

 

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερο παραγωγοί αργού πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησαν σε πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια συνομιλιών στο Κατάρ, στις οποίες μετείχαν οι υπουργοί πετρελαίου της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας. Οι δύο τελευταίοι συμφώνησαν να συμμετέχουν στο πάγωμα κι όπως δήλωσε ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Άλι αλ-Ναΐμι, η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς, με το Ιράν να απουσιάζει από τη συνάντηση και να σχεδιάζει να αυξήσει την προσφορά του αργού.

Οι υπουργοί βρέθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ  για μια συνάντηση που δεν είχε γίνει γνωστή – με τις συζητήσεις να διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών – σχετικά με την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας Άλι αλ-Ναΐμι είπε ότι το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήταν επαρκές μέτρο και ότι θα μπορούσαν να εξετασθούν νέα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως και άλλοι παραγωγοί θα υιοθετήσουν την πρόταση, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Εουλόχιο Ντελ Πίνο δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν νωρίτερα στα 35,55 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια μετρίασαν τα κέρδη τους υποχωρώντας κάτω από τα 34 δολάρια καθώς εξασθένησαν οι προσδοκίες για άμεση συμφωνία.

Το Ιράν έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά την προσφορά του αργού τον επόμενο μήνα καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε μετά από χρόνια διεθνών κυρώσεων, οι οποίες ήρθησαν τον Ιανουάριο.

Η συνάντηση στη Ντόχα έγινε ύστερα από τουλάχιστον 18 μήνες πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με την τιμή του αργού να υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα ενισχυθούν οι τιμές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκου.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *