Όλο και πιο δημοφιλής η ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες μέσω διαδικτύου

 

 

Σε πλήρη επιχειρηματική δραστηριότητα τείνει να εξελιχθεί για πληθώρα ιδιοκτητών η μίσθωση κατοικιών σε τουρίστες για σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας τις δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η AirBnb, μέσω της οποίας διατίθενται ήδη προς ενοικίαση πάνω από 30.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν σπεύσει να επωφεληθούν της απελευθέρωσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων, καθώς από τον Νοέμβριο του 2015 αυτή μπορεί να γίνει χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ.

Έτσι, το μόνο που απαιτείται από τον ιδιοκτήτη, είναι να εγγραφεί σε κάποια από τις σχετικές πλατφόρμες ενοικίασης ακινήτων, να καταχωρίσει τα στοιχεία του όπως και του ακινήτου και να ξεκινήσει να εισπράττει μισθώματα, χωρίς κάποια άλλη έννομη υποχρέωση.

Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώριση ανέρχεται σε 753 ευρώ/μήνα, αν και η πληρότητα για το σύνολο της Αττικής διαμορφώνεται σε 48,6%. Η δημοφιλέστερη περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι. Στον αντίποδα, οι λιγότερο δημοφιλείς περιοχές εξασφαλίζουν εισόδημα της τάξεως των 466 ευρώ/μήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, ακόμα και αυτό το ποσό κρίνεται λίαν ικανοποιητικό για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι τα χρήματα προεισπράττονται, ήτοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη φερεγγυότητα του ενοικιαστή, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων μισθώσεων. Η AirBnb κρατά ως προμήθεια το 10% της αξίας της κάθε μίσθωσης, εισπράττοντας το 3% από τον ιδιοκτήτη και το 7% από τον ενοικιαστή.

Ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά με όρους επιχειρηματικούς, κάτι που τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι στην Αθήνα το 43% των καταχωρίσεων είναι πολλαπλές, δηλαδή ένας ιδιοκτήτης που καταχωρίζει πολλά διαφορετικά διαμερίσματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί ακόμη και εταιρείες που διαχειρίζονται για λογαριασμό ενός ιδιοκτήτη τα ακίνητα που μισθώνει μέσω Airbnb, όπως π.χ. η eazybnb, η οποία αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του ακινήτου στο Airbnb, από την επαγγελματική φωτογράφιση για την καταχώριση και τη διαχείριση των κρατήσεων, μέχρι τη συντήρηση και καθαριότητα του χώρου, έναντι ποσοστού της τάξης του 15-20% επί του μισθώματος. Επίσης, ανάλογες υπηρεσίες παρέχουν η guesteasy και η Airbnb management in Greece.

Το φαινόμενο βέβαια αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, όπου πολλά σπίτια δεν διατίθενται πλέον για μόνιμους ενοικιαστές αλλά μόνο για ταξιδιώτες.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *