Από το 2018 το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

 

 

Με άδεια χέρια έφυγαν οι επιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχοι μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Όπως είπε, το τέλος διανυκτέρευσης αναμένεται τελικά να επιβληθεί σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ωστόσο θα εφαρμοστεί από το 2018 ενώ οι εταίροι ζητούσαν την επιβολή του από τη φετινή τουριστική σεζόν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο τουριστικός επιχειρηματικός κλάδος θα πρέπει να επωμισθεί τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, πρώτον προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές, αλλά και δεύτερον επειδή ο τουρισμός σημείωσε πέρυσι και θα καταγράψει φέτος άνοδο στα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πέρυσι τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, οπότε οι επιχειρηματίες του τουρισμού “δεν θα πρέπει να γκρινιάζουν”. Έβαλε, μάλιστα, στοίχημα με τους ξενοδόχους πως και φέτος οι τουριστικές εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι, οπότε τα βάρη και οι ευθύνες θα πρέπει να μοιραστούν.

“Τα μέτρα πάρθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών. Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει και κάποιοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος. Δεν είσαστε στην κόψη του ξυραφιού, αφού οι αφίξεις στο α’ τετράμηνο σημειώνουν άνοδο 10%. Επίσης, η τουριστική χρονιά ξεκίνησε φέτος νωρίτερα”, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα, από το 23% στο 24%, αποφασίστηκε για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 13% στο 23%, όπως αρχικά είχαν προτείνει οι δανειστές.

“Δεν αντέχουμε άλλους φόρους”

Με σκληρό ύφος απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης από το βήμα της ανοικτής συνεδρίασης της 24ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα πέρσι απουσίαζε από την εκδήλωση. Αιχμή της ομιλίας η αύξηση της φορολόγησης στο τουριστικό πακέτο, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

“Την πρώτη φορά, αποδεχθήκαμε το διπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, την αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης, των μεταφορών και άλλων υπηρεσιών από το 13% στο 23% και άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Βασική προϋπόθεση βέβαια, ήταν η επαναφορά τους στα προηγούμενα ανταγωνιστικά επίπεδα, μόλις τα έσοδα λόγω πάταξης της φοροδιαφυγής βελτιώνονταν, όπως εξάλλου προβλεπόταν στην συμφωνία με τους δανειστές.

Τη δεύτερη φορά, όλοι οι εργοδοτικοί Κοινωνικοί Εταίροι, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά σας, κύριε Πρωθυπουργέ, με αντικείμενο την πρόταση σας για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Και συμφωνήσαμε σε μία μικρή, προσωρινή αύξηση διότι, έτσι θα έκλεινε η διαπραγμάτευση και θα άλλαζε η εικόνα της χώρας, με την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, η Κυβέρνηση θα επιδείκνυε φίλο επιχειρηματικό πνεύμα και θα συγκροτούσε διαρκείς επιτροπές με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εκπροσώπων των Υπουργείων και των Κοινωνικών Εταίρων.

Δυστυχώς όμως αν και πράξαμε το επιβεβλημένο, η εικόνα δεν άλλαξε… Ή μάλλον άλλαξε, αλλά προς το χειρότερο. Τις τελευταίες εβδομάδες, ακούμε σχετικά με έναν εξωφρενικό… έναν τελείως παράλογο, “φόρο πληρότητας” για ξενοδοχεία πάνω από 2 αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από 2 κλειδιά. Ο φόρος αυτός, που είχε πριν λίγες ημέρες το όνομα “τέλος διανυκτέρευσης”, εμφανίστηκε ως “πρόταση” από το πουθενά και ως μέτρο δεν είναι παρά μία ταφόπλακα για την τουριστική επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε και στα έσοδα που χάνονται από τον Τουρισμό. “Ταυτόχρονα δε, ενώ σφίγγει και άλλο η θηλιά στη ρυθμισμένη αγορά προσφοράς τουριστικών καταλυμάτων, το Κράτος, σύμφωνα με μελέτη του ΞΕΕ, χάνει τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα κατ’ έτος, από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες. Και αυτό γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχει διασφαλιστεί ένα πλαίσιο ισονομίας, φορολογικής συμμετρίας και κανόνων λειτουργίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Και εικάζουμε ότι δεν έχει γίνει, γιατί προφανώς είναι πιο εύκολο να φορολογηθεί αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας και όχι αυτό που φοροδιαφεύγει. Γιατί πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί είσπραξης. Και ξέρουμε όλοι ότι εδώ υπάρχει διαχρονικά μια σοβαρή αδυναμία. Όμως κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους” τόνισε.

Όσον αφορά τη ρωσική αγορά και την αργοπορία στην έκδοση θεωρήσεων σημείωσε πως “Κινδυνεύουμε να χάσουμε μία μοναδική θετική γεωπολιτική συγκυρία και ευκαιρία που βέβαια δεν θα κρατήσει για πάντα. Τρέχουμε να καλύψουμε τις προϋποθέσεις λειτουργίας που χρειάζονται τα νέα συστήματα που επιβάλει η διαδικασία έκδοσης βίζα με βιομετρικά χαρακτηριστικά σε αγορές που έχουν μεγάλη ζήτηση όπως αυτή της Ρωσίας. Αδυνατούμε να διαχειριστούμε άμεσα, ολιστικά και αποτελεσματικά το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα, ενισχύοντας την αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όλα τα χρόνια της κρίσης δεν έχουμε φροντίσει να υλοποιήσουμε ενέργειες ενίσχυσης των περιοχών που υποδέχονται εσωτερικό τουρισμό με ενέργειες εμπλουτισμού του μείγματος”.

Οι νέες τουριστικές επενδύσεις είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας

Τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό παρουσίασε η αν. υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού Ε. Κουντουρά, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω των νέων τουριστικών επενδύσεων. Πρόκειται για:

– την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
– τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την τουριστική τους  ανάπτυξη
– την προώθηση- προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
– την ανάδειξη  νέων ελληνικών προορισμών
– το άνοιγμα νέων αγορών
– την αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,
– την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη,
– την βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
– την ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *