Οι τοκογλύφοι δεν δέχονται με τίποτα το ακατάσχετο

 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 82ης ΔΕΘ είχε αναφερθεί αναλυτικά για τη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί απέφυγαν εκ νέου να συζητήσουν για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από 3,5% μετά το 2018.

Οι επαφές των εκπροσώπων των θεσμών με τους υπουργούς της κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα τρία ζητήματα παραμένουν ακόμα ανοιχτά: ο ακατάσχετος λογαριασμός, η στελέχωση του Υπερταμείου και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι:

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έχει γίνει πρόοδος σε σχέση με τα κίνητρα που θα δοθούν στον κόσμο. Υπάρχει όμως διαφωνία στο θέμα του ακατάσχετου. «Θα δούμε αν θα λυθεί η διαφωνία με περισσότερο κίνητρα στους φορολογούμενους», λένε οι ίδιες πηγές, ωστόσο είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει ο ακατάσχετος λογαριασμός.
Οι θεσμοί αποχωρούν από την Ελλάδα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου. Ωστόσο από το ΥΠΟΙΚ εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Επιπλέον παρουσιάζονται διαφορές σε τεχνικό κυρίως επίπεδο και στο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καθυστερήσει κι άλλο.

Τέλος από το ΥΠΟΙΚ δηλώνουν πιο εφησυχασμένοι σε σχέση με τις συζητήσεις της Δευτέρας. Μάλιστα χαρακτηρίζουν ρεαλιστικά τα ορόσημα για κλείσιμο προαπαιτούμενων έως 29 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Euroworking Group και της 10ης Οκτωβρίου οπότε συνέρχεται το Eurogroup για να συζητήσει την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ.ευρώ.

Εντωμεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν όλες οι νομοθετικές διατάξεις για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

Οικονομολόγοι: Ακρως απαραίτητος ο ακατάσχετος

Σημειώνεται ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο, χαρακτήρισε ως «άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος» τον ακατάσχετο λογαριασμό

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και τη διαφωνία των εκπροσώπων των δανειστών για τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε σχετικά:

Με αφορμή τις ενστάσεις που εκφράζουν οι θεσμοί για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σε μια περίοδο, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς, το ίδιο και οι δεσμεύσεις καταθέσεων, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι απολύτως απαραίτητη για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από πολύ χαμηλά ποσά συναλλαγών.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και ελάχιστα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του Δημοσίου ή των τραπεζών, στερώντας την επιχείρηση από απολύτως απαραίτητα κεφάλαια για την καθημερινή της λειτουργία.

Η καθιέρωση του συγκεκριμένου λογαριασμού πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε συνδυασμό με τη συνολική ρύθμιση οφειλών από δάνεια, φόρους και εισφορές.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *