Νικολόπουλος: Θα έπρεπε να ντρέπονται που τους αποκαλούν «σοφούς»

 

 

Ξέσπασε ο Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με τις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων που οδήγησαν στη σημερινή άσχημη κατάσταση το ασφαλιστικό. Για το λόγο αυτό ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ από την σκληρή κριτική του δεν ξέφυγε ούτε αυτή τη φορά ο Γ. Στουρνάρας.

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής (Οργανισμών και ΔΕΚΟ) της Βουλής για τον διορισμό Διοικητή στον ΟΑΕΕ τον λόγο πήρε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος προ της τοποθέτησης του και την διατύπωση «καυτών» ερωτημάτων, έκανε δριμύτατη επίθεση σε εκείνους που «κάλεσαν τους “πρωτομάστορες” και “νεκροθάφτες” της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος και τώρα να κάνουν την “νεκροψία”» είπε και συνέχισε τονίζοντας: «Τι να πει κανείς όταν χαθεί το μέτρο….. ακούει ο κόσμος να τους αποκαλεί σοφούς και γελάει και αυτοί αυτάρεσκα τους το επιτρέπουν και το καλαμπούρι πάει λέγοντας…

Κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι «το γελοίον φονεύει». Θα έπρεπε να ντρέπονται που τους αποκαλούν «σοφούς».

Τι να πει κανείς για τον κ. Νεκτάριο τον διαλάμψαντα πάλαι ποτέ επί Σημίτη και Καραμανλή στην Διοίκηση του ΙΚΑ; Νεκτάριος ο (α) σοφός και μη.. θαυματουργός απεδείχθη ως διοικητής του ΙΚΑ/ Τα έργα και οι ημέρες του βοούν, ότι δεν υπήρξε ούτε σοφός ούτε και θαυματουργός, όπως ο Άγιος το όνομα του οποίου φέρει.

Και μετά από αυτήν την εισαγωγή ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, συνέχισε: «Μιλάμε  για ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο ταμείο. Είναι το ταμείο το οποίο πληρώνει πιο πολύ απ” όλα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών, πολιτικών, γιατί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ευθύς εξ αρχής θέλουμε να πούμε ότι κανένας από τους επαγγελματίες δεν θέλει να μην πληρώνει. Δεν μπορεί να πληρώσει.

Η κοινωνική ασφάλιση, έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν είναι μόνο ανταποδοτική, πρέπει να  είναι, κυρίως, αναδιανεμητική. Πρέπει την κοινωνική ασφάλιση να την προστατεύσουμε. Είναι προνομιακός χώρος για να σφυρηλατεί η κοινωνία δεσμούς και δεν πρέπει κανείς να βγαίνει από αυτό.

Πρέπει να εξακολουθεί να υπάρχει και η ανταποδοτικότητα, υπάρχει, όμως και η αναδιανομή και η παροχή αυτής της ασφάλειας που πρέπει πάνω απ” όλα να προστατεύσουμε όλοι μας.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αποτυπώνει τα προβλήματα της οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια με ένα οξύ τρόπο.

Αυτή ακριβώς η κατάσταση, έχει φέρει περίπου σε μια αναλογία δύο εργαζόμενων επαγγελματιών προς ένα συνταξιούχο, εάν μάλιστα υπολογιστεί ο αριθμός των οφειλετών που όμως δεν έχουν διακόψει την ασφάλιση τους τότε η αναλογία γίνεται θανατηφόρα 1 προς 1.5

Εάν δεν ανατραπεί αυτή η αναλογία η πορεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, θα τον οδηγήσει στο τέλος του.

Περιμένουμε λοιπόν, πριν δώσουμε την θετική μας ψήφο, να ακούσουμε τις απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα και ζητήματα:

1. Παρακαλώ καταρχήν να ακούσουμε τις απόψεις σας πάνω στο τραγικό πρόβλημα που βιώνουν σχεδόν οι περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που  χρωστούν εισφορές, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο

2. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που θα προτείνετε ώστε να σταθεί στα πόδια του αυτό το Ταμείο;

3. Πόσοι τα 3 τελευταία χρόνια έχουν βγει από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ;

4. Τι θα κάνετε με τις υπέρογκες εισφορές που ζητάτε να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε.;

5. Πιστεύετε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά για την ύπαρξη κοινωνικής ασφάλισης και για εκείνους, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση; Εάν ναι τότε ποια συγκεκριμένα μέτρα θα εφαρμόσετε;

6. Με το πρόγραμμα για τις 100 δόσεις, όσων οφείλουν εισφορές από παλιά, ποια ήταν τα αποτελέσματα;

7. Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό το πρόβλημα ;

8. Μας είπατε ότι από 3500 εργαζόμενους στον ΟΑΕΕ σήμερα εργάζονται μόνο 1650. Έγιναν επαναπροσλήψεις από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα ;

9. Επίσης σκέφτεστε να ζητήσετε την επιτάχυνση της διεξαγωγής της δίκης στο εφετείο των εργαζομένων που έχουν προσφύγει για την επαναπρόσληψη τους;

10. Και ταυτόχρονα να αξιώσετε και την διερεύνηση της περίεργης ή και ύποπτης δικαστικής κωλυσιεργίας που έχει σημειωθεί φτάνοντας από αναβολή σε αναβολή στα 3 και 4 χρόνια, ώστε αυτό το πολύτιμο κεφάλαιο του έμπειρου προσωπικού που σήμερα παρά την θέληση του είναι εκτός υπηρεσίας να το αξιοποιήσετε;

Εξάλλου, στην ομιλία του στη Βουλή στην επιτροπή οικονομικών για το σχέδιο προϋπολογισμού 2016 ο Νίκος Νικολόπουλος επισήμανε:

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα.

Ως ειδικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και ως εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, νιώθω την υποχρέωση, ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, να πρωτοπώ ότι δεν πρέπει επ ‘ ουδενί η κυβέρνηση να επαληθεύσει τον Καρλ Μαρξ, ο οποίος είχε πιει ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα».

Και όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το λέγω αυτό, γιατί φοβούμαι πως κινδυνεύουμε να ζήσουμε την τραγωδία και την φάρσα μαζί. Την τραγωδία μιας χώρας σε τέλμα και ενός λαού που έχει περάσει το κατώφλι της απελπισίας. Και την «φάρσα μιας παρέας τραγικών προσώπων», που υπήρξαν για πολλά χρόνια δημόσιοι λειτουργοί και βγήκαν από τη ναφθαλίνη και τώρα αυτοαναγορεύονται και αναπροσδιορίζονται ως σοφοί.

Τους περισσότερους από αυτούς μας τους φόρτωσε ο «αρχιερέας της διαπλοκής», όπως τον αποκαλούσε ο μετά από εκείνον Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο δήθεν εκσυγχρονιστής Κ. Σημίτης. Και ειλικρινά όλοι αυτοί αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί και εκσυγχρονιστές δεν ξέρω σε ποιους νομίζουν πως απευθύνονται.  Και γίνομαι συγκεκριμένος.

Πριν λίγες μέρες ο κ. Στουρνάρας με ένα «νομοθετικό πραξικόπημα» προσπάθησε να βάλει από την πίσω πόρτα -παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο τους fast track πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία-δημοσιεύοντας στο ΦΕΚ, με μόνη την δική του υπογραφή, τον διαβόητο θεσμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Αλήθεια γιατί πρέπει να γίνουν συνεργάσιμοι οι εμπερίστατοι δανειολήπτες;

Για να νομιμοποιήσουν στην πράξη τις παράνομες, αισχροκερδείς, καταχρηστικές και προδήλως άκυρες πιστωτικές συμβάσεις, παραιτούμενοι έτσι των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, που δεν μπορούν να ανατραπούν ή να περιοριστούν από κανένα Μνημόνιο και για να αναγνωρίσουν τα υπόλοιπα των πιστωτικών τους συμβάσεων, που πέφτουν καθημερινά στα δικαστήρια όλης της χώρας και δεν έφτανε αυτό…

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε μία ομάδα, όπως προείπα,  αυτοαναγορευμένων σοφών που θέλουν «αναίσχυντα» να μετατρέψουν τις συντάξεις των Ελλήνων σε χαρτζιλίκι.   Κάνουν λάθος, λοιπόν,  αν νομίζουν πως σ’αυτό τον τόπο θα ζουν ιθαγενείς που θα ξεγελαστούν.

Έρχομαι τώρα να πω για το σχέδιο του προϋπολογισμού. Οι εκλογές έγιναν τα κόμματα της κυβέρνησης πρόταξαν το δίκαιο της ανάγκης και ο λαός έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία, στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.  Εμείς όλοι ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις, και οι συμπολιτευόμενοι, καθώς και οι συνεργαζόμενοι Βουλευτές δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης εμπιστοσύνης και…. τώρα περιμένουμε… Περιμένουμε εκείνες  να συμβαδίσουν με τις προβλέψεις που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που συζητούμε.  Είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Όμως βλέπουμε να γίνονται προβλέψεις για ύφεση και το 2015 και το 2016. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε και θα περιμένουμε αυτή η κυβέρνηση, να τα καταφέρει και να εφαρμόσει την δύσκολη συμφωνία με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και με τη μεγαλύτερη κοινωνική Δικαιοσύνη σε εκείνα ζητήματα, που αφορούν τον Έλληνα πολίτη στη δύσκολη αντικειμενικά οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Πρέπει όμως να αποτυπωθεί αυτή η πολιτική στον προϋπολογισμό. Πρέπει να αποτυπωθεί αυτή η μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και η εντονότερη κοινωνική δικαιοσύνη στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Πρέπει να καταθέσω πως απογοήτευση των πολιτών κλιμακώνεται. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος που συμμετέχει στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ στέκεται με θετική, και ταυτόχρονα κριτική διάθεση, απέναντι στο σχέδιο του προϋπολογισμού με κριτήριο το συμφέρον της πατρίδας και του λαού.

Με κριτήρια, όπως την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, την βιώσιμη ανάπτυξη, την απασχόληση και  την κοινωνική συνοχή που πρέπει να διατρέχουν κάθε κωδικό πίσω από τον οποίο βρίσκεται μια ομάδα ανθρώπων και μια κυβερνητική επιλογή για την επόμενη χρονιά, θα τοποθετούμεθα θετικά ή αρνητικά.

Τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποτυπώνουν την αρμονία ή την δυσαρμονία, αναλόγως της περίπτωσης, δεσμεύσεων και εξαγγελιών με τις αντίστοιχες πολιτικές που θα υλοποιηθούν. Το ίδιο κείμενο του προσχεδίου φανερώνει εάν είμαστε σε φιλολαϊκή και προοδευτική κατεύθυνση ή όχι, σε αναπτυξιακή ή υφεσιακή πορεία. Θα  μείνουμε σε ύφεση ακούσαμε να λέει, ο κ. Υπουργός και το 2016, με μικρότερο όμως βάθος.

Δυστυχώς, και αυτή είναι η πικρή αλήθεια   που όπως και άλλοι συνάδελφοι τόνισαν προκύπτει από το σχετικό πίνακα, που δείχνει ότι μειώνεται η ιδιωτική  και η  δημόσια κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών καθώς και οι επενδύσεις. Ακόμα διαφαίνεται ότι και   η ανεργία φέτος, θα διαμορφωθεί σε  τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη, από τις εκτιμήσεις που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Πιστεύω πως πριν καταθέσω μερικές παρατηρήσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα Πρέπει να υπογραμμίσω πως ήδη οι φόροι εξάντλησαν τους έλληνες φορολογούμενους και αφάνισαν τη μεσαία τάξη. Πρέπει να ακουστεί στην επιτροπή μας ότι η εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο ποσό ρεκόρ του ενάμιση  δισεκατομμυρίου € τον Σεπτέμβρη.   Οι απλήρωτοι αυτοί οι φόροι προς το Δημόσιο δείχνουν ότι εξαντλήθηκαν οι αντοχές της μεσαίας τάξης, ενώ η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού που προσεγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια €, φανερώνει την αντικειμενική αδυναμία των συμπολιτών μας.

Οι πάντες διαπιστώνουν ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα μεγαλώσει αυτή η τρύπα και θα γίνει βουνό, το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, πρέπει να καταβληθούν φόροι που ξεπερνάνε τα 6 δισεκατομμύρια €. Και ο λογαριασμός όλο και ανεβαίνει, αφού συνεχίζουν αμείωτα οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης  να βουλιάζουν στα ελλείμματα.

 Μέσα στο 2016, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα έχουν 2,5 δις ευρώ έλλειμμα όπως, λέει, και ο προϋπολογισμός. Αλλά και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνουν ενώ έρχονται νέα μέτρα ,όπως λέει το προσχέδιο,  που  άλλα είναι και άλλα δεν είναι μετρήσιμα σίγουρα όμως ο λογαριασμός θα πάει πολύ  ψηλότερα  από τα 6,5 δις, όταν μάλιστα οι Υπουργοί δεσμεύονται να πάρουν διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017.

Από τα αναφερθέντα αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της & μαζί την φοροδοτική της ικανότητα.  Αυτό βλέπουμε να πιστοποιούν με τον πιο επίσημο τρόπο τα στοιχεία που είναι του Υπ. Οικονομικών.

Και τώρα η κυβέρνηση κάνει τα δύσκολα ακόμα χειρότερα. Το είδαμε με τον Φ.Π.Α. στα νησιά, το ζούμε τώρα με την ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ το βλέπουμε να έρχεται και με  τη φορολόγηση των αγροτών. Το αντιμετωπίζουμε όμως και στο ασφαλιστικό, όπου από τις υποσχέσεις για την 13η σύνταξη, φτάνουμε στις πρόσθετες απώλειες.

Δεν μπορεί όμως το ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που ο υπουργός και οι σοφοί σύμβουλοι του, τα ο προσεγγίζουν. Δεν μπορεί να ακυρώνονται όλες οι υποσχέσεις, πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις με την εξεύρεση ισοδύναμων.

Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε ανέτοιμοι, για να προχωρήσουμε σε σωστές και δίκαιες λύσεις. Δεν μπορεί να λένε αλλά οι σοφοί του κυρίου Κατρούγκαλου και άλλα το Μαξίμου.

Δεν είναι δυνατόν αλλά να διαρρέουν τη μία μέρα οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και αλλά την επόμενη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια άδικη και βάρβαρη πολιτική εις βάρος των πάλαι ποτέ περήφανων γηρατειών.   Πληρώσαμε την δημιουργική ασάφεια επί Βαρουφάκη. Δεν πρέπει να την πληρώσουμε και με το ασφαλιστικό.   Η κοινωνία είναι στα κάγκελα είναι εξοργισμένη και δεν θα μας συγχωρέσει δεύτερο τραγικό λάθος. Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος απαιτεί λύσεις γενναίες, δίκαιες και βιώσιμες.

Ασφαλώς φτάσαμε εδώ και από την κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.  Δεν οφείλεται όμως μόνον σ” αυτό το γεγονός αντίθετα. Φτάσαμε εδώ και εξαιτίας των πολιτικών της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της εγκατάλειψης του στόχου της πλήρους απασχόλησης, των πρακτικών των ατελέσφορων εισπρακτικών πολιτικών, της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό πάντα με τη συστηματική εγκατάλειψη και υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, των πολιτικών συμπίεσης του μισθολογικού κόστους, της εκτίναξης της ανεργίας, σε δυσθεώρητα επίπεδα που διαβρώνουν τη βάση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι παράγοντες που σε συνδυασμό με την δημογραφική γήρανση και την επιδείνωση της αναλογιστικής βάσης των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούν το εκρηκτικό σημερινό πρόβλημα.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις έπρεπε να έχουν γίνει και πριν την κρίση και κατά τη διάρκεια της. Αυτές πρέπει να θεραπεύσουμε τις γενεσιουργές αιτίες της μείωσης των εσόδων των ταμείων. Δεν φτάνουν οι διαχειριστικές παρεμβάσεις που περιορίζονται στον τρόπο διανομής των ελάχιστων αποθεματικών. Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αλλά να διορθώσουμε το διανεμητικό, αφού η κοινωνική ασφάλιση είναι κεκτημένο των εργαζομένων.

Εμείς θα επιμένουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να διατηρήσουμε το δημόσιο κοινωνικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος. Επιμένουμε μονότονα επίσης, ότι πρέπει να αυξήσουμε την κοινωνική αποτελεσματικότητα και την οικονομική δύο βιωσιμότητα  του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος. Το σχέδιο του  προϋπολογισμού  φανερώνει επίσης  το μείγμα των παρεμβάσεων που σκοπό έχουν επιτέλους να καταβάλλουν τον οβολό τους και οι έχοντες και κατέχοντες και όχι μόνον τα συνήθη υποζύγια , οι απλοί και φτωχοποιημένοι Έλληνες φορολογούμενοι.

Είναι άξιο απορίας όταν και πάλι κάκιστα περικόπτονται οι συντάξεις ή όταν χαμηλώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και πλήττεται ο ιδιωτικός τομέας της χώρας, κάποιοι να αντιδρούν επειδή για πρώτη φορά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι ανήκοντες στην οικονομική ολιγαρχία.

Τέλος,  ας δώσουμε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό που κατάφερε για πρώτη φορά να ανοίξει το θέμα του χρέους, γιατί όπως πληροφορούμαστε ο υψηλός καλεσμένος μας ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, είναι αλληλέγγυος σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα , που θα καθορίσει την συντομότερη έξοδο μας από την κρίση.

Το προσχέδιο μιλά καθαρά για την μείωση του χρέους και των τόκων αυτού. Πρέπει λοιπόν να το πούμε: Έγιναν σημαντικά βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι αναγκαία η ενίσχυση βιωσιμότητας του χρέους με την υιοθέτηση και εφαρμογή των  ρυθμίσεων που συζητούνται τα τελευταία χρόνια.

Ο προϋπολογισμός  πρέπει να αφήνει ζωντανή την ελπίδα του ελληνικού λαού, γιατί όπως σωστά είπε ο κ. Χουλιαράκης δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα ελλείμματα. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η συμφωνία θα έχει καλύτερες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές».

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *