Έρχεται το νέο αντίμετρο με τις 120 δόσεις

 

 

Η Eλληνική πλευρά σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συνολική λύση για το χρέος στις 15 Ιουνίου έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πρόταση που θα εξασφαλίσει στην κυβέρνηση ένα νεό είδος “αντίμετρου” με άμεσο αποδέκτη την κοινωνία. Η προτάση αυτή έχει σκοπό τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, με έκπτωση στις προσαυξήσεις έως και 100%.

Ο υφυπουργός εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, προ ολίγων ημερών είχε επιβεβαιώσει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο όπως είπε θέλει να τοποθετήσει στις “ράγες” από τον επόμενο μήνα.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει αφορούν περισσότερους από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μείνει έξω από τις διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση θέλει τη θέσπιση νέας ρύθμισης εξόφλησης των χρεών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία σε 120 δόσεις, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που έχει ο οφειλέτης αλλά και με κριτήριο το αν στο παρελθόν είχε ενταχθεί ή όχι σε προηγούμενες ρυθμίσεις οφειλών.

Το σχέδιο της ρύθμισης που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση προβλέπει ότι:

    Με εφάπαξ καταβολή της οφειλής, θα γίνεται ολική διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων.
    Με εξόφληση της οφειλής σε 60 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 75%.
    Με εξόφληση της οφειλής σε 120 δόσεις, οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35%.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης είναι η ρύθμιση οφειλών να τεθεί σε εφαρμογή εντός Ιουλίου, προκειμένου να τονωθούν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να ενταχθεί στο σύστημα η πλειονότητα των οφειλετών.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές έως 31/12/2016, ενώ απαράβατος όρος για την ένταξη και τη διατήρηση της ρύθμισης θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να θεσπίσει το παραπάνω σχέδιο, θα είναι μια βαθιά ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες και παράλληλα θα υπάρξει ανακούφιση στην κυβέρνηση αφού θα υπάρξει αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *