Μια πρώτη αξιολόγηση του FIFA 16

 

Η αλήθεια είναι ότι το FIFA 15 όχι μόνο δεν παρουσίασε μια νέα πνοή στη σειρά, αντ’ αυτού μας προβλημάτισε με το A.I. των τερματοφυλάκων, την διαιτησία και την κατάσταση στους servers του Ultimate Team. Κατ’ επέκταση φέτος έχουμε πολύ υψηλότερες απαιτήσεις.

Η EA Sports είχε ως πολυδιαφημισμένο χαρακτηριστικό τις γυναικείες εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Συνολικά η τελική έκδοση θα περιλαμβάνει 12 εξ αυτών, με τις Αμερική και Γερμανία να είναι ήδη διαθέσιμες στο demo. Το ερώτημα είναι: Εδώ λείπουν πρωταθλήματα όπως το ελληνικό για πάνω από μία δεκαετία, οι γυναικείες ομάδες ήταν το θέμα; Η μήπως η Electronic Arts θεωρεί πως “έχει δέσει τον γάιδαρό της” και προσπαθεί να κάνει άνοιγμα στο γυναικείο κοινό;

“Ωραίο σουτ η κυρία”
Παίζοντας με τις γυναικείες εθνικές ομάδες θα διαπιστώσετε ότι ένα μεγάλο μέρος του development είναι αφιερωμένο στα animations τους (υπήρξε ξεχωριστό motion capturing) και στο πως στήνονται στο γήπεδο. Ως αθλήτριες οι γυναίκες έχουν μικρότερη αντοχή από τους άνδρες, υποδεέστερη τεχνική που φαίνεται ξεκάθαρα στο κοντρόλ και τις σέντρες πάνω στην κίνηση και μικρότερη δύναμη, που τις κάνει ευάλωτες στο να δίνουν -για παράδειγμα- δυνατές πάσες. Επιλέγοντας μια εθνική ομάδα γυναικών είναι σαν να παίζετε με μια κάτω του μετρίου ομάδα πρώτης κατηγορίας μέσης ευρωπαϊκής χώρας.

Τα ratings στο γυναικείο ποδόσφαιρο έχουν την δική τους κλίμακα 1-100 και δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτά των ανδρών. Για παράδειγμα το 85 Rating σε μια γυναίκα που θεωρείται παγκόσμιας κλάσης μπορεί να αντιστοιχεί σε 60-64 σε έναν άνδρα. Στους τερματοφύλακες, κυρίως η Hope Solo της Αμερικής (ίσως η καλύτερη στον κόσμο και παράλληλα γνωστή λόγω εμφάνισης) αλλά και η Angerer της Γερμανίας, ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις υποχρεώσεις τους με καίριες επεμβάσεις.

 

Στην τελική έκδοση του FIFA 16, καθότι έχουμε να κάνουμε με εθνικές ομάδες, θα μπορείτε να παίξετε μόνο φιλικούς αγώνες, είτε offline, είτε online. Βάση της δυναμικής των γυναικών και των περιορισμένων δυνατοτήτων που υπάρχουν για την χρήση τους, υποθέτω ότι πέραν του αρχικού πειραματισμού, λίγοι από εσάς θα ασχοληθούν σε βάθος χρόνου.

Τα νέα χαρακτηριστικά
Με λυπεί το γεγονός ότι οι αλλαγές σε σύγκριση με το FIFA 15 είναι ελάχιστες, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες χρονιές. Καταρχήν το αμυντικό σύστημα έχει αλλάξει υπέρ του αμυνόμενου, καθώς οι παίκτες έχουν καλύτερη τοποθέτηση και αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του αντιπάλου. Στον αντίποδα, όσοι έχετε την ικανότητα θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ντρίπλες σας και με ατομικές ενέργειες να σπάσετε την άμυνα του αντιπάλου. Καλή ώρα με το νέο no touch dribbling, έχετε την ευχέρεια να ντριπλάρετε χωρίς να ακουμπήσετε καν την μπάλα.

[youtube height=”500″ width=”650″ align=”left|right|none”]https://www.youtube.com/watch?v=Y9Z_FVWxA_0[/youtube]

 

Το A.I. έχει αλλάξει σημαντικά καθώς η CPU δεν κρατάει τόσο πολύ την μπάλα με έναν παίκτη, όπως στο FIFA 15, αλλά αντ’ αυτού παίζει πολύ με Passing game και κυκλοφορία μπάλας έως ότου βρει διαδρόμους. Με παραξένεψε όμως το γεγονός ότι στο Legendary επίπεδο υπάρχουν κάποια exploits, του στυλ να κρατάτε μπάλα επ’ άπειρον σε κάποια σημεία στεκόμενοι ακίνητοι κι ο αντίπαλος απλά να σας κοιτάει. Είναι δηλαδή πιο εύκολο να ροκανίσετε τον χρόνο.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, υπάρχουν νέα Skill games στο Training, καθώς και μια νέα επλογή για αρχάριους παίκτες, το Trainer. Το χαρακτηριστικό αυτό που είναι επίσης προσιτό στο νέο κοινό (και δένει με αυτό που λέγαμε περί γυναικείου κοινού στην αρχή του preview) δημιουργεί έναν κύκλο γύρω απ’ τον παίκτη σας κι εκεί σας προτείνονται οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Τυπικά άχρηστο για όσους γνωρίζουν ήδη ποδόσφαιρο. Αφήστε δε που σε περιπτώσεις συνωστισμού με άλλους παίκτες αποδεικνύεται ταυτόχρονα και ενοχλητικό.

 

Στα δύο προβλήματα που αποτέλεσαν πονοκέφαλο του FIFA 15, δηλαδή τις διαιτητικές αποφάσεις και τους τερματοφύλακες, παρατηρούμε τα εξής. Η διαιτησία είναι αυστηρή και ορισμένες φορές δεν τις ξεφεύγουν ακόμα και οι παραμικρές στραβοκλωτσιές. Απ’ την άλλη, είδαμε να σφυρίζονται πέναλτι όταν οι αντίπαλοι έπεφταν…πάνω μας χωρίς να πατήσουμε καν κάποιο κουμπί! Τουλάχιστον οι τερματοφύλακες, όσο τους είδαμε στο demo (κυρίως οι άντρες και όχι οι γυναίκες), είχαν σωστές επεμβάσεις. Στα σουτ και τις σέντρες, είδαμε επίσης ότι χρειάζεται καλύτερη τοποθέτηση του σώματος.

FUT Draft
Στο Ultimate Team mode προστίθεται μία νέα δυνατότητα, το Draft Mode. Επιλέγοντάς την σας δίνεται η ευκαιρία να φτιάξετε μια προσωρινή ομάδα επιλέγοντας ανάμεσα σε πέντε παίκτες για κάθε θέση (καθώς και προπονητή). Οι προτάσεις παικτών είναι καθαρά τυχαίες αλλά αφορούν Gold ποδοσφαιριστές. Στη συνέχεια, παίζετε με άλλους αντιπάλους που έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία και αν κερδίσετε τότε αποκτάτε bonus για την ομάδα σας. Στο Fifa 16 demo το Draft mode έδινε μόλις πέντε διαθέσιμα formations κάτι που προσωπικά με παραξένεψε. Εν τέλει, είναι απλά άλλη μια δραστηριότητα για το Ultimate Team. Επί της ουσίας, αυτό που όλοι περιμένουμε είναι καλύτεροι servers και περισσότερα πρωταθλήματα ώστε να έχουμε αντίστοιχα περισσότερες μεταγραφικές επιλογές. Το τελευταίο δεν θα υπάρχει σίγουρα, κάνουμε τον σταυρό μας για το πρώτο.

 

 

Έχει αυτό που θέλουμε;
Όταν κυκλοφόρησε το FIFA 14, όσοι παίξαμε την next-gen έκδοση που ήρθε αποκλειστικά σε PS4 και Xbox One, καταλάβαμε τι σημαίνει ρεαλιστικό gameplay, ατελείωτα modes και σύγχρονα γραφικά. Τότε, είχαμε να κάνουμε με μια λαμπρή χρονιά για την EA Sports, που έφτασε το ποδοσφαιράκι της στο peak. Απ’ την άλλη, το FIFA 15 παρουσίαζε ανά διαστήματα κακή εικόνα στους τερματοφύλακες, το A.I. που κρατούσε διαρκώς την μπάλα με τον ίδιο παίκτη και τους διαιτητές σε ελάχιστες περιπτώσεις. Όταν λοιπόν οι πωλήσεις σου σε μία μόνο έκδοση αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια παγκοσμίως, οφείλεις να διατηρήσεις το συγκεκριμένο κοινό ικανοποιημένο και να εξετάσεις τα θέματα που αντιμετωπίζει. 

Εκ πρώτης όψεως το gameplay του FIFA 16 μοιάζει να έχει κάποιες βελτιώσεις, κυρίως στο A.I. και τους τερματοφύλακες. Οι ντρίπλες θεωρώ ότι χρησιμοποιούνται από ένα μικρό μέρος των gamers. Αλλά το μεγαλύτερο βάρος του development είναι εμφανές ότι δόθηκε στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που κατά τα άλλα απεικονίστηκε εντυπωσιακά. Επί της ουσίας, όταν δεν υπάρχουν ακόμη γυναικεία πρωταθλήματα, η χρήση των ομάδων μόνο για φιλικούς αγώνες, δείχνει κατά κάποιο τρόπο ότι η EA εστίασε σε λάθος σημείο. Αν κατακλείδι, το FIFA 16 αναμένεται για άλλη μια σεζόν να έχει τεράστια αντοχή, αλλά αναρωτιέμαι μέχρι την τελική έκδοση, όταν και θα δούμε Career Mode και Ultimate Team, αν το 60άρι όντως αξίζει για όσους έχουν το FIFA 15 στην κατοχή τους.

Σημείωση: Η κεντρική photo ανήκει στην γκολκίπερ της Αμερικής Hope Solo και ναι, είναι πραγματική. Οι αδυναμίες δεν κρύβονται.

Πηγή gamesworld.gr

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *