Η Ιταλία ετοιμάζεται για εξοδο από το ευρω

 

Για πρώτη φορά η ανησυχία των “καϋμένων” των  επενδυτών φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για την Ιταλία απ’ ό,τι για την Ελλάδα. Μεγάλο μέρος από τα  τα αρπακτικά fund των διεθνών αγορών εκτιμούν ότι τους επόμενους 12 μήνες οι Ιταλοί θα βγουν από το ευρώ.Στην τελευταία έρευνα της εταιρίας συμβούλων Sentix που αφορά στον κίνδυνο εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Welt. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα: «Οι ανησυχίες εντείνονται. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μόλις εκτόπισε την Ελλάδα της διαρκούς κρίσης από την θέση της βασικής προς αποχώρηση υποψήφιας χώρας.
Αυτό καταδεικνύουν τα νέα δεδομένα της εταιρίας συμβούλων Sentix η οποία καταμετρά κάθε μήνα τη συνοχή της νομισματικής ένωσης. Σύμφωνα με αυτά, τον Οκτώβριο συνέβη κάτι ανήκουστο: για πρώτη φορά στην ιστορία διεθνείς επενδυτές θεωρούν πιο πιθανή την έξοδο του ιδρυτικού μέλους της ΕΕ από την κοινότητα παρά το Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας. Οι επενδυτές εκτιμούν στο μεταξύ τον κίνδυνο του Italexit, όπως τον ονομάζουν, στο 9,9% την ώρα που ο κίνδυνος του Grexit βρίσκεται στο 8,5%».
Ως βασικοί λόγοι αναφέρονται μεταξύ άλλων η τραγική κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας εξαιτίας του επικείμενου δημοψηφίσματος και οι χρόνιες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.
Τα στοιχεία του Sentix καταγράφουν πόσο πιθανό θεωρούν οι χρηματαγορές το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης το ευρώ σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με την Welt «ένα ενδεχόμενο Italexit θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη νομισματική ένωση. Η χώρα των 61 εκατομμυρίων κατοίκων συνεισφέρει το 17,5% των κεφαλαίων της ΕΚΤ και συμμετέχει με αντίστοιχα ποσά στα ταμεία διάσωσης, όπως τον ESM και τον EFSF. Συγκριτικά, στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίστοιχο μερίδιο ήταν μόλις 2% περίπου. 
Η νομισματική ένωση θα άντεχε πολύ δύσκολα μια ενδεχόμενη αποχώρηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας. ‘Όσο καμία άλλη χώρα η Ιταλία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της ευρωκρίσης’, λέει ο Μάνφρεντ Χύμπνερ, διευθύνων σύμβουλος της Sentix, εκτιμώντας ότι το επικείμενο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου με αντικείμενο τις συνταγματικές αλλαγές αποκτά τεράστια σημασία».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *