Η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται «ρουμανική εισβολή»

 

 

 

Το νέο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αμαυρωθεί από ένα σκάνδαλο. Μόλις την 1η Ιανουαρίου έπαψαν να ισχύουν οι περιορισμοί για το δικαίωμα εργασίας των κατοίκων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στις χώρες της Ε.Ε., οι γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν από το Βουκουρέστι να θέσει τέλος στον εμπόριο των ρουμανικών διαβατηρίων.

Στο βαθμό που η Ρουμανία είναι μέλος της Ε.Ε. το διαβατήριο αυτής της χώρας δίνει δικαίωμα στον κάτοχο του όχι μόνο να μετακινείται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και επισήμως να εργάζεται σε αυτή. Το ρουμανικό διαβατήριο όμως, σύμφωνα με τους νόμους της Ρουμανίας, μπορεί να το αποκτήσει οποιοσδήποτε ξένος, ικανός να επιβεβαιώσει τη συγγένεια του με ένα ρουμάνο –πρόγονο του μέχρι τρίτης γενιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Τύπου, κατά τη διάρκεια μόνο του 2011- 2012 τη ρουμανική υπηκοότητα απέκτησαν περισσότεροι από 150.000 αλλοδαποί, η πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοικοι Μολδαβίας. Χάρη δε στη διαφθορά των ρουμάνων αξιωματούχων είναι πολύ εύκολο για κάποιον να αγοράσει ρουμανικό διαβατήριο.

Τα μέλη της ΕΕ έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει την ανησυχία τους σχετικά με τους νέους τους συμμάχους – Ρουμανία και Βουλγαρία. Για παράδειγμα, δεν τους δέχονται μετ’ επιτάσεως στη Συμφωνία του Σέγκεν. Στα τέλη Νοεμβρίου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον γενικά πρότεινε στους συναδέλφους του στην ΕΕ να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποκλείεται σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφύγει σε οικονομικές πιέσεις κατά της Ρουμανίας, ώστε να την υποχρεώσει να ελέγξει πιο αυστηρά τα ρεύματα των πολιτών της, σύμφωνα με όσα είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πολιτικός σχολιαστής Αλεξάντρ Κονοβάλοφ:

Οι Ευρωπαίοι ήδη κατάλαβαν πως παραβιάστηκαν με τον εκδημοκρατισμό, όταν επέτρεψαν σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. ελεύθερα να μετακινούνται και να αναζητούν εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα εμφάνισης στις χώρες αυτές μεγάλου αριθμού εργατικής δύναμης, η οποία θα ανταγωνίζεται ελεύθερα τους ντόπιους εργαζόμενους. Και εκτός από αυτό, ένα πολύ μεγάλο ρεύμα εγκληματιών. Οι χώρες της ΕΕ, θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν κάποιους τρόπους να υπερασπιστούν τις αγορές τους από τη ρουμανική εισβολή.

Το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στο Βουκουρέστι και τις πρωτεύουσες της Ε.Ε. θα καθοριστεί μετά τις εκλογές στο Ευροκοινοβούλιο, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2014, καθώς επίσης και μετά τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Μπρούτερ:

Η Ευρώπη περιμένει, αν η νέα εξουσία στη Ρουμανία θα ακολουθήσει παραγωγική και ισορροπημένη πολιτική. Αν όχι, τότε η Ευρώπη, είναι πολύ πιθανόν, να υιοθετήσει κάποιες κυρώσεις.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της εν γένει, ιδιαίτερα οξυμένης, μεταναστευτικής κατάστασης στην Ευρώπη, η παρουσία μεταναστών από τις νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι ήδη εμφανής. Σύμφωνα με την αστυνομική στατιστική, στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, με τα χέρια των πολιτών της Ρουμανίας πραγματοποιείται το 11% του συνολικού αριθμού των εγκλημάτων. Το 2013 στη γαλλική πόλη σολέ από τους 450 υπόδικους ξένους, οι πολίτες της Ρουμανίας ήταν περισσότεροι από τους μισούς (231).

Πολύ πρόσφατα το μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου Φιλίππ Χολμπόν διατύπωσε την σκέψη ότι το Βασίλειο θα γίνει αγνώριστο εξαιτίας του αριθμού των μεταναστών. Στην πραγματικότητα, η παλιά Ευρώπη είναι αγνώριστη εδώ και καιρό.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *