Η Ταϊβαν αποκτά το δικό της υπερόπλο…Το νέο πλοίo που απειλεί τα αεροπλανοφόρα της Κίνας

 

 

Την απάντηση της στον αναπτυσσόμενο και επιβλητικό στόλο της Κίνας έδωσε η Ταϊβάν με τη κατασκευή ενός πραγματικού υπερόπλου. Οπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση τη περασμένη Παρασκευή, η Ταϊβάν προχώρησε στη δημιουργία ενός πλοίου ειδικά κατασκευασμένου για τη καταστροφή αεροπλανοφόρων.Το Tuo Jiang όπως  ονομάστηκε το νέο υπερόπλο είναι εφοδιασμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και  υπερσύγχρονα όπλα ενώ ο ιδιαίτερος σχηματισμός του σε συνδυασμό με το σύστημα αντι-ανίχνευσης το καθιστά σχεδόν «αόρατο» στους εχθρικούς στόλους.

Ακόμα και στην όψη το 551 τόνων Tuo Jiang θα είναι τρομακτικό, αφού το μήκος του φτάνει τα 200 πόδια και το πλάτος του τα 45. Στη πλώρη του υπερπλοίου της Ταϊβάν, ένα μεγάλο πυροβόλο ικανό να βυθίσει μικρότερα πλοιάρια κάνει ξεκάθαρο εξ αρχής το λόγο που η κυβέρνηση έδωσε την εντολή κατασκευής του.

Ο κύριος οπλισμός του Tuo Jiang όμως δεν περιορίζεται σ’ αυτό. Το μεγάλο ατού του πλοίου είναι οι οκτώ υπερηχητικοί πύραυλοι με τους οποίους είναι εφοδιασμένο, με βεληνεκές που μπορεί να φθάσει τα 80 μίλια. Σε συνδυασμό με τη ευέλικτη κατασκευή του πλοίου, που θυμίζει καταμαράν και δίνει τη δυνατότητα αποφυγής των συστημάτων ραντάρ, ο οπλισμός του αποτελεί πραγματική απειλή για τα Κινέζινα αεροπλανοφόρα.

Με την κίνησή της αυτή, η κυβέρνηση της Ταϊβάν θέλει να περάσει το δικό της μήνυμα στην όχι και ιδιαίτερα φιλική Κινέζικη Δημοκρατία. Στόχος της είναι να περιορίσει τα θερμά επεισόδια ανάμεσα στα δύο κράτη. Ωστόσο, η κατασκευή ενός τέτοιου υπερόπλου δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί απειλή από το Πεκίνο.

Φυσικά, η Ταϊβάν δεν θα περιοριστεί στη δημιουργία ενός μόνο Tuo Jiang. Ηδη έχει προχωρήσει στη κατασκευή δώδεκα ακόμα πλοίων παρομοίου τύπου. Ο στόλος των νέων υπερσύγχρονων πλοίων αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμος μέσα στο 2015. Κατασκευάστρια εταιρεία η Ταϊβανέζικη Lung Tech, ενώ ακόμα και οι πύραυλοι με τους οποίους θα είναι εξοπλισμένα τα πλοία έχουν παραχθεί στην Ταϊβάν. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, τα Tuo Jiang θα είναι διαθέσιμα και για εξαγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως Κίνα και Ταϊβάν από το Φεβρουάριο έχουν αρχίσει συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για την εδραίωση κλιματος εμπιστοσύνης -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1949.

Η ένταση στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι συχνά μεγάλη. Ειδικά μετά το 2012 και την επανεκλογή του Κουομιντάνγκ, η κατάσταση θυμίζει εποχές… Λευκής τρομοκρατίας. Μετά τις διστακτικές επαφές της δεκαετίας του 1990, η Ταϊβάν και η Κίνα ξεπέρασαν το 2010 ένα καθοριστικό σημείο στην πορεία για την εξομάλυνση των σχέσεων, υπογράφοντας συμφωνία-πλαίσιο. Ωστόσο, Πεκίνο και Τάϊπέι δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, κάτι που αφήνει αρκετά ερωτηματικά.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *