Η νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

 

 

Βελτιωμένη πρόταση για μεταβατική περίοδο τριών ετών κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστημονικούς φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστοι και ανυποχώρητοι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εκτενώς στις βελτιωτικές και μεταβατικές προτάσεις του υπουργείου, ανακοινώνοντας τα εξής: «Για τις ευάλωτες κατηγορίες από την αρχή ο νόμος προέβλεπε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται με μπλοκάκια, θα καταβάλουν το 6,5% των εισφορών και οι εργοδότες τους το υπόλοιπο. Ειδικά, για τους νέους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τους επιστημονικούς συλλόγους, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα, γιατί αποτελεί εθνικό σκοπό να σταματήσει το brain drain και να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους.

Γι’ αυτούς, λοιπόν, για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη του επαγγέλματος, θα ισχύει ειδική ασφαλιστική κλάση, ίδια για αυτή των αγροτών: Θα καταβάλουν 786 ευρώ το χρόνο για τα πρώτα δύο έτη και 954 για τα άλλα τρία για την κύρια σύνταξη. Όσοι απ’ αυτούς είναι σε αναστολή άσκησης του επαγγέλματος, θα μπορούν, με αίτησή τους, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής κάθε εισφοράς».

Για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στους εκπροσώπους τους, το υπουργείο προτείνει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, κατά την οποία οι νέες εισφορές θα έχουν μια σημαντική μείωση, που ξεκινά από 50% για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε πρόσθετα 1.000 ευρώ εισοδήματος, ώστε να είναι π.χ. 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000, 30% για όσους έχουν εισόδημα 30.000. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, όπως ειπώθηκε, θα επανεξετασθούν συνολικά οι συντελεστές, ενόψει της απόδοσής τους και του κατά πόσο συνεισέφεραν στην αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης. Με αυτόν τον τρόπο, το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, μετά την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, αναφέρθηκε ότι και άλλες προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τους συλλόγους των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζονται θετικά, όπως π.χ. η πρόταση όσοι έχουν συμπληρώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης, να μπορούν, με αίτησή τους, να παραμένουν ασφαλισμένοι, καταβάλλοντας μειωμένες εισφορές που δεν θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης της μελλοντικής τους σύνταξης ή η πρόταση εφάπαξ και επικουρική να χορηγούνται από επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία ανά κλάδο, ώστε να μειωθεί η σχετική υποχρεωτική ασφαλιστική επιβάρυνση («προφανώς, λαμβάνοντας πλήρη μέριμνα για την καταβολή των συντάξεων των νυν επικουρικών συνταξιούχων).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προβλέπει σχετικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών ότι από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η κατώτατη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά αντιστοιχεί στο 20% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη».

Η βασική διαφοροποίηση του νέου συστήματος, όπως τόνισε ο υπουργός, έγκειται όχι στα ποσοστά των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, αλλά στη βάση υπολογισμού τους, που δεν είναι πλέον εισόδημα εικονικών κλάσεων, που αυξανόταν ανάλογα με τα έτη στο επάγγελμα, αλλά το πραγματικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, «τα ποσοστά δε αυτά είναι τα ίδια με τα ποσοστά των μισθωτών, όπως πρέπει να γίνεται σε ένα ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχουν μεταβιβάσεις από τον κλάδο που έχει μεγαλύτερο συντελεστή σε αυτόν που έχει μικρότερο, με άλλα λόγια επιχορήγηση της σύνταξης των αυτοαπασχολούμενων από τους μισθωτούς. Όπου δεν υπάρχει άλλη ασφαλιστική επιβάρυνση, δηλαδή εισφορά για επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, ο νέος τρόπος υπολογισμού καταλήγει σε μικρότερες εισφορές για όλους όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο, που είναι η μεγάλη πλειονότητα. Μόνο το 11% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ είναι οριακή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος σύνταξης του ταμείου Νομικών το 2015 παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με επιχορήγηση από τον ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό 28 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του, ενώ ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΑΥ είχε 53 εκατομμύρια έλλειμμα, που καλύφθηκε από τα αποθεματικά του.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε συζήτηση και σε κάθε άλλη δημιουργική πρόταση, με προϋπόθεση να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρύθμισης, η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη. «Μου προξενεί εντύπωση η αποχή από το διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *