Η κυβέρνηση αυξάνει τα μέλη στο ΕΣΡ

 

 

Συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την έναρξη στο παρασκήνιο πυρετωδών προσπαθειών αμφότερων των πλευρών για αναζήτηση συμμαχιών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, πυροδότησε η εμπλοκή που σημειώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση τροπολογία μέσω της οποίας αυξάνονται τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από επτά σε εννέα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνοντας την διαφωνία της και επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας, υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, και έτσι η έγκρισή της αναβλήθηκε για αύριο το απόγευμα, σε έκτακτη διαδικασία.

 

Η εμπλοκή σημειώθηκε στο «παρά πέντε» της διαδικασίας για συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς ως γνωστόν ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη το πρωί η τελική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, αντικείμενο της οποίας θα ήταν να επιτευχθεί συναίνεση και λύξη της εκκρεμότητας. Μετά από την αποψινή εξέλιξη, αποφασίστηκε να μετατειθεί χρονικά και η Διάσκεψη, ώστε να πραγματοποιηθεί μετά την ονομαστική ψηφοφορία: χωρίς να υπάρχει τυπικά απόφαση της βουλής για τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ, ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε βάση για διαβούλευση επί προσώπων.

 

Σημειώνεται εδώ, πάντως, ότι η αναβολή είναι μάλλον μια τυπική διαδικασία, καθώς από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, υπέρ της πρότασης για 9μελές Συμβούλιο τάχθηκαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ενωση Κεντρώων. Υπενθυμίζεται πως βάσει συνταγματικής πρόβλεψης, για την ανάδειξη του ΕΣΡ και των λοιπων Ανεξαρτήτων Αρχών απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5 των μελών της Διάσκεψης, δηλαδή ευρυτάτη συναίνεση και, φυσικά, τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιοπολίτευσης.

«Αυτή η απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία αφορούσε Βουλή με πολύ λιγότερα κόμματα. Σε περιβάλλον πολυκομματικής Βουλής, θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και η τροπολογία» αιτιολόγησε την επίμαχη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, υποστηρίζοντας πως μέσω της τροπολογίας επιχειρείται «πολιτική θωράκιση του ΕΣΡ».

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και κυρίως από πλευράς της ΝΔ, αλλά και μικροτέρων κομμάτων, ήταν άμεση: Αρχικώς ηγέρθη θέμα παραβίασης του Κανονισμού: Η τροπολογία «της τελευταίας στιγμής» ήταν εκπρόθεσμη και άσχετη με το νομοσχέδιο και ως εκ τούτου, όπως ειπώθηκε, δεν έπρεπε να γίνει αποδεκτή προς συζήτηση και ψήφιση. Ωστόσο, από τις παρεμβάσεις όλων (Ν. Δένδιας-ΝΔ, Θ. Παπαθεοδώρου και Θ. Θεοχαρόπουλος-Δημ. Συμπαράταξη, Γ. Αμυράς-Ποτάμι) αναδείχθηκαν σοβαρότατες ενστάσεις και επί της ουσίας. Απαντες, εστιάζοντας στην αιτιολογία περί πολλών κομμάτων στη σημερινή Βουλή που επικαλέστηκε ο κ. Παππάς, έκαναν λόγο για απαράδεκτες κυβερνητικές απόψεις όσον αφορά το πεδίο αναζήτησης συναινέσεων. Για «παζάρι του αισχίστου είδους» μίλησε ο κ. Δένδιας. «Είναι άκομψες οι δικαιολογίες που επικαλείστε» είπε απευθυνόμενος στον υπουργός Επικρατείας ο κ. Παπαθεοδώρου, ενώ ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε: «Για να μην τορπιλλιστεί η διαδικασία της συναίνεσης, να αποσύρετε την τροπολογία. Ας την επαναφέρετε κανονικά όταν ωριμάσει η διαβούλευση». Για «κουβέντα περί του πώς θα καλωπίσουμε ένα σκιάχτρο» έκανε λόγο ο κ. Αμυράς, υποστηρίζοντας ότι βάσει του νέου νόμου ο ρόλος του ΕΣΡ ως προς την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών είναι «διακοσμητικός».

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε πως το ουσιαστικό που πρέπει να καταδεθχθεί είναι αν υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση εκ μέρους της αντιπολίτευσης να συγκροτηθούν οι Ανεξάρτητες Αρχές. Επικαλούμενος δε πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από το πρωί στο διαδίκτυο ότι η ΝΔ ήταν αποφασισμένη να μπλοκάρει την διαδικασία στην Διάσκεψη των Προέδρων, εγείροντας ζήτημα αλλαγής του προ 2,5 μηνών ψηφισθέντος νόμου –ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων του υπουργού Επικρατείας στην διαδικασία της αδειοδότησης- έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος: Και τούτο, όπως εξήγησε, διότι σύμφωνα με όσα δήλωσε, του είχε ειπωθεί ρητά από την ΝΔ πως η προοπτική είναι να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία και «όχι για να καταλήξουμε σε βέτο. Διάβασα πληροφορίες που ελπίζω να διαψευστούν. Αν προϋπόθεση είναι να αλλάξει ο ήδη ψηφισμένος νόμος ως προς αρμοδιότητες υπουργού, εκθέτει τη θεσμική διαδικασία που με ευλάβεια ακολουθήσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδείξεις αδιεξόδου;

Η συζήτηση, αλλά και όσα ελέχθησαν εκτός Ολομέλειας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, προκύπτουν σαφώς ενδείξεις πως κατά την αυριανή Διάσκεψη θα καταγραφεί αδιέξοδο. «Από τις επιλογές της κυβέρνησης προκύπτει πως είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι δυνατότητες μιας συμφωνίας», έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζια κοινοβουλευτική πηγή, ενώ την ίδια ώρα άλλοι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονταν στα «πηγαδάκια» πεπεισμένοι πως η συζήτηση οδηγείται, ακριβώς εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, σε αδιέξοδο. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αποστροφή ομιλίας του κ. Μ. Βορίδη: «Δεν οικοδομείται η συναίνεση με τον τρόπο που νομοθετεί ο υπουργός αγνοώντας πλήρως ενστάσεις αντιπολιτεύσεως. Χειροτερεύει τα πράγματα με το να φέρεται αλαζονικά ο κ. υπουργός» είπε χαρακτηριστικά.

Για «διευκόλυνση της συναίνεσης και όχι παζάρι, μίλησε από πλευράς του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, σε νομοσχέδιο του οποίου συμπεριελήφθη η τροπολογία. «Ελπίζω και εύχομαι να μην είναι προμήνυμα άρνησης συναίνεσης» σχολίασε τη στάση της ΝΔ και την επιλογή της να καταθέσει το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία, ο κ. Παππάς. Και πρόσθεσε πως «υπάρχει καλή διάθεση να συμφωνήσουμε. Θα φανείς σύντομα», τόνισε.

 

Η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει πως ακριβώς ενόψει της αυριανής διαβούλευσης στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να διασφαλίσουν, έκαστος προκειμένου να εμφανίσει τον αντίπαλο «απομονωμένο», τη «συμμαχία» των ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ωστόσο, θεωρείται καθοριστική προκειμένου κατ’αρχήν να διαφανεί αν τα δύο αυτά συγκεκριμένα κόμματα έχουν ενιαία γραμμή και ως προς αυτό το ζήτημα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *