Κινδυνεύουν να τιναχτούν όλα στον αέρα από τους διορισμούς

 

 

«Φρένο» στους διορισμούς της κυβέρνησης βάζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, διαμηνύοντας πως βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον του προγράμματος της Ελλάδας.Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης την προηγούμενη εβδομάδα, που τόνισε ότι η «πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα και της διοίκησης των τραπεζών όπως είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι πρέπει να σταματήσει».

 

Η τοποθέτηση του κ. Νταίσελμπλουμ εκφράζει μία βαθιά ανησυχία μίας σειράς ανθρώπων. Καινούργιοι επενδυτές που έβαλαν φρέσκα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες και νιώθουν ότι γίνονται διορισμοί και απολύσεις μη αξιοκρατικά, ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και κράτη μέλη παρακολουθούν τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης πολύ προσεκτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή».

Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε σαν παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν». Συγκεκριμένα δηλώνει στην «Κ» ότι «ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει μία αρνητική επιρροή στον τρόπο που βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση που υποτίθεται θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».

Όπως εξηγούσε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος στην  οι θεσμοί μπορούν να παρέμβουν περισσότερο στους διορισμούς στον τραπεζικό τομέα στον οποίο έχουν επενδυθεί ευρωπαϊκά χρήματα με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι το ίδιο εύκολα σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Όμως το θέμα της σωστής διοίκησης των δημόσιων οργανισμών παραμένει μία από τις προτεραιότητες του προγράμματος και αναφέρεται ρητά και στην συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση το καλοκαίρι.

Το θέμα πήρε περισσότερη προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα όταν δημοσιεύματα μιλούσαν για την πιθανή παραίτηση του διευθύνοντα σύμβουλου της Πειραιώς κ. Θωμόπουλου και τις πληροφορίες που ήθελαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έχει ζητήσει για την απομάκρυνση του.

Κατά την διάρκεια του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ο οποίος δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει καθώς έλειπε από το υπουργείο του μία εβδομάδα. Στην συνέχεια ακολούθησε σχόλιο περισσότερο χιουμορισιτκό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε ότι θα έπρεπε να ακολουθήσει την συμβουλή του και να μην λείπει από το υπουργείο του περισσότερο από δύο συνεχόμενες μέρες. Εκτός όμως από τα σχόλια στο Eurogroup είναι γεγονός ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λαμβάνουν μηνύματα για μια σειρά από πολιτικοποιημένους διορισμούς από την ελληνική κυβέρνηση και ανησυχούν ιδιαίτερα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *