Το Forza Motorsport 7 ανεβάζει τον ανταγωνισμό στα ύψη

Η ποικιλία οδήγησης στο μεγαλείο της. 

Η Microsoft είχε πάντοτε τα Racing στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στα exclusives της, μιας και το Forza Motorsport παραδοσιακά κέρδισε τα υψηλότερα σε αξιολόγηση reviews και όχι άδικα. Η σειρά Forza έχει γίνει πλέον ετήσια και console exclusive, μιας και στις δύο τελευταίες της εκδόσεις κυκλοφόρησε και στα PC. Οι ετήσιες κυκλοφορίες οφείλονται στο γεγονός ότι οι fans του μηχανοκίνητου αθλητισμού την τιμούν ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα το open world gameplay του Forza Horizon δεν έχει την αίγλη και την αυθεντία του Forza Motorsport. Έκαστο λοιπόν απευθύνεται σε διαφορετικά γούστα.

 

Το Forza 5 ξεκίνησε κάπως νωθρά την όγδοη γενιά κονσολών, μιας και κυκλοφόρησε βιαστικά για να υποστηρίξει το Xbox One, έχοντας όμως ελλειπές περιεχόμενο. Τα 200 αυτοκίνητα ήταν σεβαστό νούμερο αλλά οι 17 πίστες δεν ήταν καθόλου αρκετές. Οι αριθμοί αυτοί έγιναν 450 και 27 αντίστοιχα, πρόπερσι στο Forza 6, ενώ όπως έχετε ήδη διαβάσει τα νούμερα ανέβηκαν ακόμη πιο ψηλά φέτος μαζί με τον πήχη. Τι ουσιαστικό όμως μπορεί να προσφέρει μια νέα έκδοση σε κάποιον που γνωρίζει ήδη την σειρά; Ας εξετάσουμε αναλυτικά το Forza Motrosport 7.

Forza Driver’s Cup
Το βασικότερο mode του παιχνιδιού σας βάζει στη διαδικασία να παίξετε σε έξι κατηγορίες πρωταθλημάτων. Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει μια σειρά από πρωταθλήματα, που είτε αφορούν συγκεκριμένα οχήματα, είτε μια πιο ευρεία γκάμα οχημάτων με ελευθερία επιλογής. Θα συναντήσετε κούρσες που ξεκινούν από ιστορικά οχήματα, μέχρι GT, Mustang, Prototype αμάξια, Hypercars, φόρμουλες και ένα σωρό ακόμη είδη αγώνων.

Κλασικά στόχος σας είναι να farmάρετε credits με στόχο να αγοράσετε καλύτερα οχήματα. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες ξεκλειδώνουν όσο προχωράτε στο παιχνίδι και αγοράζετε οχήματα. Η αγαπημένη μου τακτική είναι να μην ξοδεύω καθόλου credits και να βολεύομαι με τα free αυτοκίνητα. Τα ξοδεύω μόνο όπου απαιτείται σε κούρσες προκειμένου να συμμετάσχω και για να αγοράσω το κατάλληλο όχημα. Έτσι τα credits επενδύονται σωστά αφού κερδίζοντας μία από τις πρώτες θέσεις σε κούρσα (ή σε σειρά από κούρσες όπως π.χ. 4-5 μαζί) κάνετε στην ουσία απόσβεση της επένδυσης. Οποιαδήποτε αυθαίρετη αγορά οχήματος επειδή “το είδα στο Car Collection” και μου άρεσε” είναι πεταμένα χρήματα. Όταν θα μαζέψετε επαρκή χρήματα τότε θα αξίζει να αγοράσετε επιλεκτικά αυτοκίνητα απ’ το Tier 5 για τους online αγώνες.

Στο Forza Driver’s Cup θα βρείτε από μεμονωμένες κούρσες, μέχρι πρωταθλήματα που περιέχουν πολλές κούρσες μαζί. Οι αγώνες διαρκούν για ελάχιστους γύρους, αλλά υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι αγώνες που έχουν δεκάδες γύρους, σε περίπτωση που αρέσκεστε σε μαραθώνια sessions. Highlight είναι ως συνήθως τα αστεία challenges του περιοδικού Top Gear, του στυλ “Ρίξε τις κορίνες με μια λιμουζίνα!” Επίσης, όσο περισσότερο αγωνίζεστε, τόσο το driveatar σας συμμετέχει σε αγώνες άλλων χρηστών και εσείς κερδίζετε credits από τις επιδόσεις του. Για παράδειγμα ανά περίπου 20 αγώνες κέρδιζα 15.000 credits μόνο από το driveatar. Ο αριθμός είναι ενδεικτικός και αλλάζει ανάλογα με την χρήση του οχήματός σας σε κούρσες άλλων οδηγών και τις επιδόσεις σας

Σανιδώνοντάς το…παντός καιρού
Το Forza Motorsport 7 περιέχει 700 αυτοκίνητα, με τα οποία θα αγωνιστείτε σε 32 κούρσες. Η ποικιλία αυξάνεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε όχημα έχει διαφορετική οδηγική συμπεριφορά, τόσο στα συνηθισμένα χαρακτηριστικά όπως επιτάχυνση και τελική, όσο και στον έλεγχο του οχήματος στις στροφές, τα φρεναρίσματα κ.ο.κ. Τα αυτοκίνητα που αποκτάτε δέχονται και upgrades σε ελαχιστά, αεροτομές, φρένα, spoiler και γενικά σε ένα σωρό σημεία. Τα εξαρτήματα που αποκτάτε ξεκλειδώνουν αντίστοιχα επιλογές για tuning του οχήματος, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του πόσο καλά επιταχύνει, φρενάρει, έχει κρατήματα το όχημά σας κ.ο.κ.

Το μοντέλο χειρισμού πάει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, καθώς ανάλογα με το οδόστρωμα το όχημά σας έχει διαφορετική συμπεριφορά. Υπάρχουν 16 διαφορετικά σενάρια καιρικών συνθηκών με διαρκείς εναλλαγές κι αυτό ανεβάζει τον πήχη. Σε περίπτωση βροχής και βρεγμένου δρόμου, παίζουν σπουδαίο ρόλο τα κρατήματα και τα φρένα που διαθέτει κάθε αυτοκίνητο. Εκεί οι στροφές χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για να μην καταλήξετε εκτός. Τα driving assists κάνουν εκπληκτική δουλειά και σας βοηθούν ώστε να φρενάρετε πάντοτε στο σωστό χρόνο. Το ίδιο και η driving line, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου θα τρέχετε με κοντά 200χλμ και θα ακολουθεί κλειστή στροφή, γιατί τότε κανένα driving line δεν θα σας βοηθήσει να φρενάρετε έγκαιρα. Με εντυπωσίασε ακόμη η βραδινή οδήγηση η οποία είναι πιο ρεαλιστική από ποτέ. Δεν θα βλέπετε καν γύρω σας, παρά μόνο μπροστά σας με ότι δείχνουν κάθε φορά τα φώτα σας. Εκεί η παρατηρητικότητά σας και τα αντανακλαστικά σας θα παίξουν σπουδαίο ρόλο.

Κάρφωσε όπισθεν και πάμε πάλι
Ένα από τα σημαντικότερα κατά την προσωπική μου άποψη μειονεκτήματα του Forza Motorsport 7 είναι ότι ορισμένες πίστες του στις τελευταίες εκδόσεις κάνουν το παν για να σας βγάλουν εκτός. Υπάρχουν ελαστικά πάνω σε ορισμένες στροφές τα οποία σας ακινητοποιούν εντελώς, ακόμα κι αν τα βρείτε ξώφαλτσα (λες και κάνατε μετωπική σύγκρουση πάνω τους), κάποιες διακλαδώσεις σε στροφές που καταλήγουν σε αδιέξοδο ή ακόμα και ολόκληροι τοίχοι ακριβώς απέναντί σας πάνω σε στροφή που διασφαλίζουν ότι αν κάνετε το λάθος και βγείτε εκτός για μόλις ένα μέτρο θα πέσετε πάνω τους και κάπως έτσι μια online κούρσα μπορεί να τελειώσει άδοξα. Όλο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα πρέπει να τερματίσετε στις πρώτες θέσεις του βάθρου, διαφορετικά επαναλαμβάνετε το level από την αρχή, οδηγεί αναπόφευκτα σε grinding.

Ένα ακόμη μειονέκτημα είναι ότι οι 32 κούρσες ίσως δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε. Σίγουρα σε σχέση με τις 17 έχουμε να κάνουμε με βελτίωση, απλά ανά διαστήματα σε κάποια πρωταθλήματα επαναλαμβάνονται περισσότερο απ’ το αναμενόμενο και κάποιες πιο alternative διαδρομές θα μπορούσαν να πάρουν την θέση των κλασικών για μεγαλύτερη ποικιλία.

Απ’ την άλλη η Turn 10 έρχεται να αντιτάξει το παραπάνω γεγονός με το rewind, βάση του οποίου όπως ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω κάποια δευτερόλεπτα (ή και παραπάνω) όποτε θέλετε και να διορθώσετε κάποια στραβοτιμονιά που σας πέταξε εκτός. Στο Forza 7 το rewind επιτρέπεται ακόμα και στα τελευταία μέτρα της κούρσας, κάτι που δεν γινόταν στο Forza 6. Επιπρόσθετα, το bonus των credits που κερδίζετε δεν εξαρτάται πλέον από τις βοήθειες, παρά μόνο από το Driveatar Difficulty. Εκεί η Turn 10 έχει αυξήσει τα ποσά που μας δίνει, καθώς το Above Average δίνει πλέον +20%, το Highly Skilled που προτιμώ +40% και τα τρία μεγάλα επίπεδα 60, 80 και 100% αντίστοιχα. Συνεπώς οι guru του είδους επιβραβεύονται ανεξάρτητα από το πώς οδηγούν.

Η πιο διασκεδαστική εμπειρία οδήγησης είναι και πάλι εδώ.

 Αναβάθμισέ το
Το αγαπημένο κομμάτι πολλών χρηστών στη σειρά Forza είναι η ατελείωτη ποικιλία που υπάρχει στο θέμα των upgrades. Μπορείτε να προσθέσετε καλύτερες μηχανές, βελτιωμένο σύστημα καύσης, τούμπανες εξατμίσεις, αλλαγή στο διαφορικό, σε ελαστικά, ζάντες, φρένα, σε ακρόμπαρα, αεροτομές, να μειώσετε το βάρος κ.ο.κ. Στα upgrades υπάρχουν ενδείξεις σε αναβαθμίσεις οι οποίες “σπάνε” τους κανόνες της εκάστοτε κούρσας, ώστε να γνωρίζετε αν αξίζει να επενδύσετε σε αυτές. Επίσης, αν δεν έχετε το κατάλληλο όχημα, τότε απλά επιλέγετε το “Homologate” και έτσι του αλλάζετε ότι χρειάζεται κι έτσι το τροποποιείτε στα στάνταρ της κούρσας.

Τα mods που είδαμε και στο Forza Motorsport 6 εξακολουθούν να υφίστανται και φέτος. Πριν από κάθε αγώνα μπορείτε να εισάγετε mods τα οποία σας δίνουν για παράδειγμα επιπλέον xp ή επιπλέον credits για διάφορες δραστηριότητες (όπως το να στρίψετε καλά, να οδηγήσετε με συγκεκριμένες ρυθμίσεις π.χ. σε ABS ή σε driving line, να τερματίσετε στις τρεις πρώτες θέσεις κτλ.) ή συνδυασμό από credits και xp. Κάθε mod έχει συγκεκριμένο αριθμό από χρήσης. Για αρχή σας δίνονται δώρο άφθονα πακέτα με mods μετά από νίκες που επιτυγχάνετε, ενώ μπορείτε να αγοράσετε νέα mods επιλέγοντας ανάμεσα σε πλήθος πακέτων, για τα οποία ξοδεύετε credits ή χρηματα.

Το A.I. είναι άκρως ανταγωνιστικό και δεν συγχωρεί τα λάθη σας. Αντίθετα, κάνει και αυτό ενίοτε τα λάθη του. Κάποιες φορές συμπεριφέρεται κάπως επιθετικά και σας στουκάρει από πίσω, βγάζοντάς σας εκτός αγώνα, ανάλογα πάντα με το αν έχει περιθώρια να σας προσπεράσει ή όχι. Στα ανώτερα επίπεδα δυσκολίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε θέση στο βάθρο μιας και οι αντίπαλοί σας εκεί είναι αλάνθαστοι. Εκτός κι αν έχετε μαζί σας κάποιο εξαιρετικό όχημα. Πάντως, οι κληρώσεις του Forza 6 όπου σας δίνονταν στην τύχη credits και οχήματα υψηλού κυβισμού έχουν πλέον σταματήσει.

Παίζουμε συγκρουόμενα;
Η online εμπειρία στο Forza Motosrport 7 εξακολουθεί να είναι όπως πάντα απολαυστική. Συνδεόμενοι με τους servers συναντήσαμε λιγότερο lag σε σχέση με άλλες χρονιές. Αυτό που παρατηρήσαμε και που δεν αποτελεί ευθύνη της Turn 10 είναι το γεγονός ότι οι αντίπαλοι παίκτες κοιτούν συχνά να σας πετάξουν εκτός κούρσας. Απ’ τη στιγμή που υπάρχουν 700 αυτοκίνητα και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και μίνι φόρμουλες, είναι λογικό κάποιοι να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι με ένα όχημα τύπου Subaru Impreza ή κάποιο muscle car, μπορούν να εκτοξεύσουν τον αντίπαλό τους στον πλησιέστερο τοίχο και να του χαλάσουν την όλη εμπειρία. Καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμάτε αγώνες όπου οι οδηγοί επιλέγουν τα ίδια οχήματα.

Αν θέλετε να παίξετε τοπικά στην κονσόλα ή το PC σας με δεύτερο παίκτη τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Forza 7 υποστηρίζει split-screen, κάτι που ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι στάνταρ στα περισσότερα Racing. Πέραν αυτού, το online multiplayer χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες οχημάτων, όπως supercars, ιστορικά, μοντέρνα κ.ο.κ. ή την γενικότερη κατηγορία multiplayer hoppers. Οι αγώνες διεξάγονται ανάμεσα σε 2-24 παίκτες και το lag εξαρτάται από τις συνδέσεις του καθενός, τουλάχιστον όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα όσο σε προηγούμενες εκδόσεις. Ένα αρνητικό είναι ότι δεν μπορείτε να διαλέξετε lobby αλλά τοποθετείστε κάθε φορά σε ένα τυχαίο lobby για να παίξετε με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στον αριθμό παικτών. Ένα επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντίπαλοι οδηγοί μιλάνε…λίγο παραπάνω στο μικρόφωνό τους απ’ ότι σε άλλα Racing. Ειδικά όταν ακολουθεί μακελειό στην άσφαλτο.

Οπτικό αριστούργημα
Το Forza Motorsport 7 είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά σε θέμα γραφικών. Στο Xbox One όπου το παίξαμε τα μοντέλα των οχημάτων είναι αψεγάδιαστα και κάθε καμπύλη τους σκιαγραφείται τέλεια στην οθόνη, μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Σε 1080p και 60 fps η εμπειρία μας ήταν η καλύτερη, ενώ όσοι έχετε PC, όπως επίσης όσοι αποκτήσετε το Xbox One X, θα το απολαύσετε με καλύτερα γραφικά. Ο σχεδιασμός στις πίστες έχει βελτιωθεί, αν και τα textures έχουν πολύ χαμηλό anti-aliasing, ώστε να μην πέφτουν τα frames. Ο δε σχεδιασμός των καιρικών συνθηκών είναι από τους καλύτερους που έχουμε δει σε Racing, με απεικόνιση και της παραμικρής λεπτομέρειας. Δεν χόρταινα να δοκιμάζω και τις έξι κάμερες για τις ανάγκες του review, ακόμα και τις δύο cockpit κάμερες που την ώρα της βροχής χρησιμοποιούσαν υαλοκαθαριστήρες. Η εμπειρία ήταν σκέτη απόλαυση.

Στον ηχητικό τομέα το Forza 7 είναι αξεγάδιαστο. Οι ήχοι από τις μηχανές κάθε οχήματος παρουσιάζουν διαφοροποίηση, όπως επίσης έχει δοθεί μεγάλη σημασία στα σπινιαρίσματα, στις αλλαγές ταχυτήτων και σε ότι μπορεί να ακουστεί εντός του αγωνιστικού χώρου. Το δε soundtrack μου φάνηκε ψιλοαδιάφορο. Το tutorial όταν μπαίνετε σε κάθε μενού ενισχύει το σπικάζ που υπάρχει, ενώ υπάρχουν και ηχογραφημένα μηνύματα οδηγών από εμπειρίες που είχαν σε διάφορες κούρσες, κάτι που θα πωρώσει ακόμη περισσότερο τους hardcore fans του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η συμπάθεια δεν κρύβεται
Το Forza Motorsport 7 καταφέρνει να δικαιώσει άλλη μία εξαιρετική προσπάθεια της Turn 10 Studios που μας προσφέρει πλέον μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Με δεκάδες ώρες gameplay στο Career mode, 700 οχήματα και πλήθος αναβαθμίσεων σίγουρα θα δικαιώσει όσους το αποκτήσουν. Θα γράψετε πολλά χιλιόμετρα, θα απολαύσετε τον πιο ρεαλιστικό τεχνικό τομέα της αγοράς και θα δώσετε σκληρές online μάχες. Αν μη τι άλλο θα αποσβέσετε την επένδυσή σας.

Θετικά:
– Τεράστια ποικιλία οχημάτων
– Τα καλύτερα γραφικά σε Racing
– Πλήθος επιλογών αναβάθμισης και παραμετροποίησης
– Απολαυστική online εμπειρία χωρίς lag
– Μεγάλη αντοχή σε θέμα περιεχομένου
– Εκπληκτική δουλειά στον ηχητικό τομέα
– Υποστήριξη split-screen

Αρνητικά:
– Ο σχεδιασμός σε ορισμένες πίστες
– Δεν περιέχει αξιοσημείωτες αναβαθμίσεις στο gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7

Επιστρέφει δυναμικά με ακόμη περισσότερο περιεχόμενο.

Μάνος Γρυπάρης

Πηγή gameworld

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *