Έντονη κινητικότητα στο Αιγαίο – 15 τουρκικά πολεμικά πλοία βγήκαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ

Τη στιγμή που ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδιδε παράνομη NAVTEX για την πραγματοποίηση σεισμολογικών ερευνών από το Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στον ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο παρατηρείτο αυξημένη κινητικότητα από τον τουρκικό Στόλο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, μέχρι τις 4 το απόγευμα της Τρίτης είχαν αποπλεύσει συνολικά 15 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν πέντε Φρεγάτες και δέκα μικρότερου μεγέθους, τάξης πυραυλάκατου και κορβέτας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη εν πτήσει από την Κύπρο, σύμφωνα με αναφορές κυπριακών ΜΜΕ.

Η κατάσταση μοιάζει αρκετά αντίστοιχη που είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια, πάλι με το Oruc Reis συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών, τότε που βρήκε απέναντι του την Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκας, κι ένα υποβρύχιο κλάσης Παπανικολής. Τότε, όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr, οι ενέργειες του πληρώματος της Ελληνικής Φρεγάτας και του κυβερνήτη έκοψαν κάθε επιβουλή των Τούρκων. Ωστόσο, σήμερα, ο απόπλους από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ τόσων πλοίων ίσως οδηγήσουν σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση.

Η τουρκική επιθετική ρητορική πνίγηκε ανοιχτά της Κρήτης. Οι NAVTEX που είχε εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας για άσκηση νότια της Κρήτης, λίγες ώρες μετά την εντυπωσιακή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού με την βύθιση του Έβρος, αποδείχθηκε τελικά… χαρτοπόλεμος.

Συνοδευόμενο από πομπώδεις τίτλους, κάτω από κάθε αναγγελία NAVTEX, οι Τούρκοι προσπάθησαν να δείξουν ότι έχουν το πάνω χέρι στην Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι κάτω από την αναγγελία των τριών NAVTEX είχαν προσθέσει και τρεις λέξεις, ETKIN = Αποτελεσματικός, CAYDIRICI = Αποτρεπτικός, SAYGIN = Σεβάσμιος. Είναι το απόφθεγμα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, υποτίθεται αντίστοιχο του διαχρονικού ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ, το οποίο προέρχεται από τον Όμηρο «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα,Ζ,208) και που σημαίνει «Πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς το πατρικό γένος που ανήκεις».

Μόνο που η πολυδιαφημιζόμενη τουρκική άσκηση μετατράπηκε σε αγώνα ταχύτητας δύο φρεγατών, τα πληρώματα των οποίων καν δεν έδειξαν διάθεση να δημιουργήσουν την παραμικρή εντύπωση που ίσως δημιουργούσε παρεξηγήσεις από ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr η διέλευσή τους πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, 80 μίλια νότια της Κρήτης, με μεγάλη ταχύτητα και αρκετά «μάτια» να είναι στραμμένα πάνω τους.

Επιμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για την κυπριακή ΑΟΖ, όπου η χαλάρωση που έχει καταγραφεί από την παρουσία συμμαχικών δυνάμεων και δη γαλλικών λόγω κορονοϊού έχει δώσει χώρο στην Τουρκία να επιμένει σε επιχειρήσεις εισβολής.

Σύμφωνα με την αναγγελία του υδρογραφικού σταθμού Αττάλειας, για σήμερα Δευτέρα, από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 4.00 το απόγευμα έχουν δεσμεύσει περιοχή που ακουμπάει τα οικόπεδα 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ για ναυτικές ασκήσεις.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →