Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό το εμβόλιο

Τα νέα για τα εμβόλια ενάντια στον κοροναϊό είναι πολύ ενθαρρυντικά για την παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη, η  Βρετανία ξεκίνησε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι πολύ μακριά, όπως και οι ΗΠΑ.

Αλλά, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.

Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά, ειδικά σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς και έξαρση των μολύνσεων.

Τα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του θανάτου και της ασθένειας το 2021 εάν εισαχθούν σε έναν πληθυσμό όπου ο κοροναϊός μαίνεται – όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό Health Affairs.

Ένας από τους συγγραφείς της είναι ο Δρ Rochelle Walensky του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden επέλεξε να διευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το παράδειγμα του πυροσβεστήρα

Ένα εμβόλιο είναι, σαν ένας πυροσβεστήρας. Ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό, όπως φαίνεται να είναι των εμβολίων  Moderna και Pfizer, είναι ένας πολύ ισχυρός πυροσβεστήρας. Όμως, το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκταση της καταστροφής.

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών είναι σημαντικές:

Στο τρέχον επίπεδο μόλυνσης στις Η.Π.Α. (περίπου 200.000 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις την ημέρα), ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό και διανέμεται με τον αναμενόμενο ρυθμό – θα εξακολουθεί να αφήνει πολύ σημαντικό αριθμό θυμάτων στους επόμενους έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού.

Σε αριθμούς αυτό σημαίνει πως, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσβληθούν από τον ιό και περισσότεροι από 160.000 θα πεθάνουν.

Εάν το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό 50% και όχι 95% αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός δηλαδή στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (περίπου 35.000 νέες καθημερινές περιπτώσεις), τότε ο αριθμός των νεκρών τους επόμενους έξι μήνες θα διατηρείτο σε περίπου 60.000.

Αν και ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά 50% θα είχε συγκλονίσει τον πλανήτη, είναι σημαντικό πως απαιτείται να μην υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός.

Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να εξαλείψει μια πανδημία αμέσως, όπως και κανένας πυροσβεστήρας δεν μπορεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά.

Ενώ ο εμβολιασμός θα προχωρά την ίδια ώρα ο ιός  θα συνεχίζει να προκαλεί βλάβη.

Έτσι, μέτρα που μειώνουν την εξάπλωση του ιού – όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα rapid tests μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα και μάλλον θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Και όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Και στην Ελλάδα θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 500 την ημέρα ή/και να έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού  για να αφαιρεθούν από την καθημερινότητα των πολιτών μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού ή να επανέλθουν οι κανόνες ελευθερίας στην προ κοροναϊό εποχή.

Άλλωστε, το επόμενο πεδίο που ακόμη είναι γκρίζο και δεν έχει ακόμη ερευνηθεί είναι για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία.

Πάντως, οι δοκιμές για φάρμακο έχουν προχωρήσει και μπορεί έως το καλοκαίρι να υπάρχουν θετικά νέα και σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: New York Times.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →