Σήμα για παράταση του lockdown μιας εβδομάδας

έβαιη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα, ύστερα και από τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις επόμενες μέρες.

Αν και τα στοιχεία για τη συνολική επίπτωση της χαλαρότητας των γιορτών δεν είναι ακόμη σαφή, ήδη διαπιστώνεται μια τάση επιστροφής σε τετραψήφια νούμερα νέων μολύνσεων και οι ειδικοί περιμένουν έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, το επόμενο 15ήμερο.

Κάτι που αν συνδυαστεί με την επώδυνα αργή αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, ανεβάζει την ανησυχία στο κόκκινο και δικαιολογεί τις ενστάσεις στην άρση του σκληρού lockdown, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το μόνο που σίγουρα ανοίγει τη Δευτέρα είναι τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία,  με αρκετούς επιστήμονες να σημειώνουν ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου ενέχει σημαντικό ρίσκο.

Κατά συνέπεια, φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο ένα άμεσο άνοιγμα και του λιανεμπορίου, ακόμη και με τη μέθοδο του click away.

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με αρκετά από τα μέλη της, ήδη να έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες καθώς επίσης και τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Σε ότι αφορά τις αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, αυτές αναμένεται να ληφθούν  μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αποτύπωμα των γιορτών στην πανδημία. Όλες οι πληροφορίες ωστόσο συγκλίνουν ότι θα προηγηθεί η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις πιθανόν στις 18 Ιανουαρίου.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →