Πότε μπορείτε να δείτα κάποιον μετά την ανάρωση από τον ιό

Καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 στην χώρα παραμένουν ψηλά, οι πιθανότητες να γνωρίζετε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, αυξάνονται σημαντικά.

Επώαση και χρόνος μετάδοσης

Η αναπνευστική λοίμωξη της Covid-19 μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και αερομεταφερόμενων σωματιδίων, που «εκτοξεύονται» όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, μιλάει ή ακόμα και τραγουδάει σε κοντινή απόσταση από κάποιον άλλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στην περίπτωση μόλυνσης, το άτομο που προσβλήθηκε από τον ιό και να εκδηλώσει ή και όχι ορισμένα συμπτώματα, με την περίοδο επώασης να κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας, μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες για να ανακάμψει από ήπια ασθένεια ή περισσότερο από έξι εβδομάδες για πιο σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να απαιτούν νοσηλεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες.

Πότε είναι ασφαλές να τον δούμε;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι ασφαλές να βρεθείτε κοντά σε κάποιον που έχει περάσει την Covid-19 ανάλογα με τα συμπτώματά του και ιδιαίτερα εξαρτάται από την απουσία αυτών.

Παρόλο που κάθε κατάσταση είναι διαφορετική -γεγονός που αναγνωρίζεται από το CDC – επισημαίνεται ότι είναι ασφαλές να δείτε κάποιον που έχει προσβληθεί και ξεπεράσει τον νέο κοροναϊό, όταν πληρούνται και τα τρία κριτήρια:

  • Έχουν περάσει δέκα ημέρες από τότε που ξεκίνησαν τα συμπτώματα.
  • Δεν εμφάνισαν πυρετό αλλά ούτε πήραν και κάποιο αντιπυρετικό για τουλάχιστον 24 ώρες.
  • Τα συμπτώματά τους (όπως βήχας και δύσπνοια) έχουν βελτιωθεί.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι τα άτομα που αναρρώνουν από την Covid-19 μπορεί να έχουν κάποια παρατεταμένα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση ή επίμονο βήχα ή πονοκέφαλο, σύμφωνα με τον Δρ. William Schaffner, ειδικό σε μολυσματικές ασθένειες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μεταδοτικοί. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για σωματική αποκατάσταση» καταλήγει.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →