Στις κάλπες η Γερμανία

 

 

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 61 εκατομμύρια Γερμανοί για να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους. Μπορεί το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ να διατηρεί άνετο προβάδισμα επί του βασικού του αντιπάλου του Σοσιαλιστικού κόμματος με υποψήφιο τον Μάρτιν Σουλτς, εντούτοις ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης δεν θα είναι μια εύκολη εξίσωση. Επίσης η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις όχι μόνο πετυχαίνει την είσοδό του στη Γερμανική βουλή αλλά καταλαμβάνει και την τρίτη θέση.

Πολλά πάντως θα κριθούν από τους αναποφάσιστους και τη λεγόμενη «κρυφή ψήφο» που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αφορούν περίπου το 1/3 του εκλογικού σώματος. Γι’ αυτό τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σουλτς απηύθυναν έκκληση το βράδυ του Σαββάτου για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη σημερινή εκλογική διαδικασία.

Τα περίπου 88.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Αυτό που φοβούνται οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την καγκελαρία είναι ότι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες θα ευνοήσει τα μικρά κόμματα όπως το AfD.

Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του Σαββάτου για λογαριασμό της Bild το κόμμα της Μέρκελ συγκέντρωνε ποσοστό 34% (χάνοντας δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση) ενώ οι Σοσιαλιστές συγκέντρωναν 21% (μια μονάδα η απώλειά τους). Αντίθετα το AfD σημείωσε άνοδο δύο μονάδων, φτάνοντας στο 13%.

Ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ τυχόν επικράτησή της θα σημαίνει ότι θα σταθεί δίπλα στον Χέλμουτ Κολ και τον Κόρναντ Αντενάουερ στο κλειστό κλαμπ των Καγκελάριων που κέρδισαν τέσσερις εκλογικές διαδικασίες.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *