Ερντογάν σε ΕΕ: Τέρμα τα παιχνίδια

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του “έφτασε στο τέλος του παιχνιδιού” μετά από την μακροχρόνια αναμονή για ένταξη της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι έχει έρθει, άπαξ και δια παντός, για τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν αν θέλουν την Άγκυρα ως μέλος.

 

AdTech Ad

Σε ομιλία του, σε σκληρό ύφος, το Σάββατο στην εναρκτήρια για τη νέα περίοδο, συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει μέσα στον τρέχοντα μήνα να επιτρέψουν στους Τούρκους πολίτες τα ταξίδια στην ΕΕ χωρίς βίζα, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

“Εάν η ΕΕ πρόκειται να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος, τότε είμαστε έτοιμοι. Αλλά πρέπει να ξέρει ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει λόγος να γυροφέρνει το θέμα ή να συμμετέχει σε διπλωματικές ακροβασίες. Είναι δική της επιλογή να συνεχίσει την πορεία της με ή χωρίς την Τουρκία. Δεν πρέπει να μας θεωρεί υπεύθυνους”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι ο Οκτώβριος είναι ένας σημαντικός μήνας για τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ και ότι “είναι απαραίτητο” η κατάργηση της βίζας να τεθεί σε ισχύ αυτό τον μήνα.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60, με τις επίσημες συνομιλίες να έχουν αρχίσει το 2005. Μέχρι στιγμής, μόνο 16 κεφάλαια από τα συνολικά 35 της διαδικασίας έχουν ανοίξει. “Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι επί θύραις για 53 χρόνια, μαρτυρά τις προθέσεις της ΕΕ απέναντί μας”, πρόσθεσε.

Παράταση των επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έδωσε το Σάββατο το πράσινο φως, με ευρεία πλειοψηφία, στη συνέχιση για ένα ακόμα έτος των επιχειρήσεων που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Η απόφαση εγκρίθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP) και των εθνικιστών του MHP.

Μόνο το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ψήφισε κατά.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *