Οι τούρκοι αμφισβητούν ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Θέμα κυριότητας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει η Τουρκία, στα πλαίσια κόντρας της τουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η αντίδραση της Αθήνας ήρθε, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο τονίζει ότι, “κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Τουρκίας τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα”.

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος θα πρέπει να «κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Η απάντηση της Άγκυρας προς τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε «αναληθείς» τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *