Έκλεισε το εργοστάσιο της ΙΜΑΣ στον Βόλο

 

 

Ένα ακόμη “λουκέτο” σε παραγωγική μονάδα της χώρας προστίθεται στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η ιστορική βιομηχανία “ΙΜΑΣ Α.Ε” έπειτα από 44 χρόνια λειτουργίας οδηγείται σε διακοπή της παραγωγικής της δραστηριότητας, ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, του γερμανικού ομίλου ContiTech που, μεταξύ άλλων, παράγει τα γνωστά ελαστικά Continental. Οι επικεφαλής του ομίλου γνωστοποίησαν προ ημερών με επιστολή τους στους 138 εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών την απόφασή τους να διακόψουν τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε. προκειμένου να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Προ διετίας, μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί απεργία διαρκείας, με το σωματείο των εργαζομένων να καταγγέλλει τότε πως “κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν όλους ανεξαιρέτως εργολαβικούς και χαμηλά αμειβόμενους δούλους στις σύγχρονες γαλέρες τους”.

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει εκ νέου κινητοποιήσεις με στόχο να ανακληθούν απολύσεις και να μην γίνουν δεκτές μειώσεις μισθών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και προσπάθεια διαμεσολάβησης για την εξεύρευση αποδεκτής λύσης, όμως η απόφαση του μητρικού ομίλου ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η ContiTech στην επιστολή – εξώδικη δήλωση που απέστειλε στους εργαζομένους κάνει λόγο για οριστική απόφαση αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου και ενημερώνει πως η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας σημαίνει και τη λύση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, μέχρι την καταγγελία των συμβάσεων ενεργοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προς το προσωπικό, με περίοδο αποδοχής έως τις 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι του προγράμματος περιλαμβάνουν το ποσό της νόμιμης αποζημίωσης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ ως οικειοθελή παροχή.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *