Οι τρεις τροπολογίες των φετινών φορολογικών δηλώσεων

 

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε. Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή τρεις τροπολογίες που προβλέπουν την αποφυγή την ενεργοποίηση της τεκμαρτής φορολόγησης για όσους έχουν πενιχρά πραγματικά εισοδήματα (π.χ. άνεργοι, φοιτητές), την φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια και την παροχή της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές.

Ειδικότερα, οι τροπολογίες προβλέπουν τα εξής:

– φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή με αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ. Το υπερβάλλον ποσό των 6.000 φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με συντελεστές 26% έως 33%. Από τη συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη εξαιρούνται όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διάταξη προστατεύει από την τεκμαρτή φορολόγηση κυρίως ανέργους και φοιτητές που έχουν ελάχιστο εισόδημα από ένα μεροκάματο ή από τόκους καταθέσεων.

– εξισώνονται φορολογικά τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια. Ο ένας από τους υπογράφοντες το σύμφωνο συμβίωσης θα δηλώνεται από τους ίδιους ως υπόχρεος της υποβολής φορολογικής δήλωσης

– παρέχεται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο 15ήμερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των επιχειρήσεων ή νομικών οντοτήτων.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *