Διακοπές στη Σελήνη από το 2026 υπόσχεται η εταιρεία Moon Express

Λίγα χρόνια μας χωρίζουν την εποχή όπου το φεγγάρι θα προστεθεί στους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Νέιβιν Τζέιν, ιδρυτής της εταιρείας Moon Express, ο οποίος σε συνέντευξή του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC υποστήριξε πως σε μόλις μία δεκαετία θα γίνουν πραγματικότητα οι διακοπές στη Σελήνη.

 

Η CNBC είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει πάρει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές για την προσεδάφιση ενός σκάφους τους στη Σελήνη. Η επιχείρηση σχεδιάζει να στείλει το 2017 στην επιφάνεια του φεγγαριού ένα ρομποτικό σκάφος, το οποίο θα εξερευνήσει τον δορυφόρο της Γης αναζητώντας κοιτάσματα σιδήρου, μετάλλων και σπάνιων γαιών, αλλά και αποθέματα υδρογόνου, αζώτου και ήλιου-3, ενός ισότοπου του στοιχείου ήλιο.

Αφορμή για τη δημιουργία της ήταν το Google Lunar XPrize, ένας διεθνής διαγωνισμός που θα προσφέρει 30 εκατομμύρια σε όποια ιδιωτική εταιρεία καταφέρει να προσεδαφίσει με ασφάλεια ένα σκάφος στη Σελήνη.

Βέβαια, ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι φθηνός. Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, θα χρεώνει περίπου 250.000 δολάρια σε κάθε πελάτη της, για να του δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει τον πλανήτη μας από τα όρια της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός των εταιρειών που έχουν στόχο να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των απαραίτητων τεχνολογιών, αναμένεται να μειώσει σταδιακά το κόστος.

«Συγκριτικά με τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, που κόστιζε αρχικά η αποστολή στη Σελήνη, η πτήση μας την επόμενη χρονιά θα στοιχίσει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Τζέιν στη συνέντευξή του. «Στα επόμενα χρόνια, το κόστος του ταξιδιού στη Σελήνη δεν θα ξεπερνά τις 10.000 δολάρια».

Παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί και ο χρόνος μετάβασης στη Σελήνη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Moon Express, η διάρκεια του ταξιδιού στο μέλλον θα είναι περίπου 4 ώρες. Κάτι που σημαίνει πως θα είναι πιο σύντομο από μία πτήση από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο CNBC, ο Τζέιν πρόσθεσε επίσης πως θα συνεργαζόταν με τον Έλον Μασκ και την SpaceX για έναν ακόμη πιο μεγαλεπήβολο στόχο, δηλαδή την αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά, με τον Μασκ να κατασκευάζει τον πύραυλο και εμείς το όχημα», σημείωσε προσθέτοντας πως έχει μιλήσει με τον ιδρυτή της SpaceX για το ενδεχόμενο συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και η Moon Express σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στη Σελήνη, για τον Τζέιν ο Άρης είναι ο επόμενος στόχος. «Ο Άρης είναι ο κατάλληλος τελικός προορισμός. Ωστόσο, η Σελήνη αποτελεί το βήμα για να ξεκινήσει κανείς», κατέληξε.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *