Σχέδιο για αναπλήρωση των πάγων στην Αρκτική από ομάδα επιστημόνων

Ομάδα Αμερικανών επιστημόνων σχεδιάζουν ένα υπερβολικά φιλόδοξο πρόγραμμα 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των πάγων της Αρκτικής.

Συγκεκριμένα, ομάδα των 14 επιστημόνων, με επικεφαλής τον φυσικό Στίβεν Ντες του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ, επινόησε ένα σχέδιο για την αναπλήρωση των πάγων της Αρκτικής θάλασσας, χρησιμοποιώντας δέκα εκατομμύρια αντλίες αιολικής ενέργειας.

 Η στρατηγική περιλαμβάνει την εγκατάσταση εκατομμυρίων αντλιών ανανεώσιμης ενέργειας, οι οποίες θα στέλνουν το νερό πάνω στην επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στη θεωρία, το νερό τότε θα παγώνει, ενισχύοντας τον πάγο πριν από το καλοκαίρι. Ο Ντες υποστηρίζει ότι οι αντλίες μπορούν να προσθέσουν περίπου ένα μέτρο στο στρώμα του θαλάσσιου πάγου. Αν ο πάγος είναι παχύτερος, τότε θα διαρκέσει περισσότερο και θα μειωθεί ο κίνδυνος εξαφάνισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θερινοί πάγοι της Αρκτικής ίσως εξαφανιστούν εντελώς ως το 2030. Αν συμβεί αυτό, ο ωκεανός θα απορροφά το φως του ήλιου που κάποτε αντανακλούσε, για αυτό η αναπλήρωση των θαλάσσιων πάγων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο Ντες υποστηρίζει ότι η συμφωνία του Παρισιού του 2015 δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η μόνη στρατηγική μας προς το παρόν φαίνεται να είναι να λέμε στην βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να σταματήσουν την καύση των ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για μία καλή ιδέα, αλλά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να σταματήσει η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής», κατέληξε ο Ντες.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *