Μεγάλο σχέδιο αποκατάστασης των αρχαίων δασών της Αφρικής

 

 

Στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα (COP21) που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Παρίσι, περισσότερες από δέκα χώρες της Αφρικής υποσχέθηκαν να αναδασώσουν συνολική έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων -πάνω από επτά φορές το μέγεθος της Ελλάδας- και να επαναφέρουν ένα μέρος του αφρικανικού τοπίου στην παρθένα κατάστασή του.

Η πρωτοβουλία ARF100 υπόσχεται τώρα να αναδασώσει ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους από τη μια άκρη της Αφρική έως την άλλη μέχρι το 2030.

Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα φυτέψουν τώρα δέντρα στο όριο της Σαχάρα για να σταματήσουν την ερημοποίηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εκατομμύρια ακόμα στρέμματα θα αναδασωθούν από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μπουρούντι και η Ρουάντα.

«Η αποκατάσταση του τοπίου φέρνει ευημερία, ασφάλεια και ευκαιρίες» δήλωσε ο Βίνσεντ Μπιρούτα, υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρουάντα. «Με την αποκατάσταση των δασών είδαμε τις σοδειές να αυξάνονται και τους αγρότες να βελτιώνουν τις ζωές τους. Η αποκατάσταση των δασικών τοπίων δεν είναι απλά μια περιβαλλοντική στρατηγική -είναι και μια οικονομική και κοινωνική στρατηγική» είπε.

Μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν είναι και η Μαδαγασκάρη, ένα απομονωμένο νησί διάσημο για την πλούσια, ενδημική βιοποικιλότητά του. Δεκαετίες άναρχης και παράνομης αποδάσωσης άφησαν το έδαφος εκτεθειμένο στη διάβρωση και ακατάλληλο για καλλιέργεια.

Σημαντικές είναι και οι δεσμεύσεις χωρών της Κοιλάδας του Κονγκό, η οποία φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο υγρό δάσος μετά τον Αμαζόνιο. Ογδόντα εκατομμύρια στρέμματα θα αναδασωθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μια χώρα όπου οι ένοπλες συγκρούσεις και η διαφθορά άφησαν το δάσος εκτεθειμένο σε λαθροϋλοτόμους και λαθροκυνηγούς.

Η Greenpeace, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς τη δυναμική της πρωτοβουλίας. Παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να κόψει κανείς δέντρα στη Λεκάνη του Κονγκό.

Η World Resources Initiative δηλώνει πάντως πως αναγνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο γι΄αυτό και θα παρακολουθεί τις προσπάθειες αναδάσωσης από το έδαφος και από δορυφόρους.

H Σύνοδος για το Κλίμα λήγει την Παρασκευή, οπότε η διεθνής κοινότητας θα πρέπει να έχει καταλήξει σε νέα συμφωνία κατά της παγκόσμιας θέρμανσης. Στόχος είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *