Τα Προϊστορικά πλάσματα πού έζησαν πριν από τους δεινόσαυρους επάνω στην γη

Για 135 εκατομμύρια χρόνια οι δεινόσαυροι ήταν αναμφίβολα οι κυρίαρχοι της Γης. Και για την ακρίβεια, θα ήταν ακόμα αν δεν εξαφανίζονταν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

 

Παρά την εξαφάνιση τους όμως, η φύση παίζει περίεργα παιχνίδια και έχει “παρουσιάσει” όντα που στα μάτια του ανθρώπου φαντάζουν αποτρόπαια, γιγαντιαία και επικίνδυνα.

Το να πιστεύει κανείς λοιπόν πως οι δεινόσαυροι ήταν τα πιο τρομαχτικά όντα που πέρασαν από τον πλανήτη, είναι άστοχο.

Οι δέκα παρακάτω “φίλοι” μας, αποδεικνύουν το γιατί.

Gorgonops

Έζησε 255-250 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο τέλος της πέρμιας περιόδου. Είχε μήκος από 2 μέχρι τέσσερα μέτρα και κυνόδοντες μήκους 12 εκατοστών, όπως και άλλα χαρακτηριστικά των θηλαστικών. Ήταν το κυρίαρχο σαρκοφάγο της εποχής του.

O Γοργόνωψ είχε κρανίο μήκους 20 με 35 εκατοστά ανάλογα με το είδος και μήκος από την ουρά μέχρι τη μύτη 2 με 2,5 μέτρα. Είχε ευθεία, μακριά πόδια που το κρατούσαν ψηλά και του έδιναν ταχύτητα. Οι κυνόδοντες του είχαν μήκος 12 εκατοστά. Χάρη στους δυνατούς μύες και τα γερά κόκαλα ήταν ένα δυνατό αρπακτικό.

Τα πρώτα απολιθώματα του βρέθηκαν το 1876.

  • Μεγαλόδοντας

Επιστημονική ονομασία Carcharodon Megalodon – Καρχαρόδων ο Μεγαλόδων. Είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που έζησε 28 με 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο Καινοζωϊκό αιώνα. Όσον αφορά την ταξινόμησή του, αυτό είναι ένα θέμα έντονης συζήτησης με δύο κύριες ερμηνίες, η μια ότι ανήκει στην οικογένεια Λαμνίδες και η άλλη ότι ανήκει στην οικογένεια Οτοδοντίδες.

Στην βιβλιογραφία τον αναφέρει ως C. Megalodon.

Ο Μεγαλόδων θεωρείται ως ένα από τα πιο μεγάλα και δυνατά σαρκοφάγα στην ιστορία των σπονδυλωτών.

Έφτανε σε μήκος μεγαλύτερο των 16 μέτρων και βάρος από 30 έως 100 τόνους, ανάλογα με το μήκος του και βρισκόταν σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Μεγαλόδων θα έμοιαζε πολύ με το μεγάλο λευκό καρχαρία.

Ο Μεγαλόδων θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια που εμφανίστηκαν και ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε ποτέ.

  • Phorusrhacidae

Ήταν ένα μεγάλο σαρκοβόρο πουλί που δεν μπορούσε να πετάξει. Ήταν επίσης ο κυρίαρχος θηρευτής στη Νότια Αμερική πριν από 63 εκατομμύρια χρόνια.

Είχε ύψος από 1 μέχρι 3 μέτρα και ήταν εξοπλισμένο με ένα τρομακτικό ράμφος. Οι επιστήμονες το αποκαλούν “τρομοπούλι”. Μπορούσε εύκολα να συνθλίψει το κρανίο του θύματος του και να το τρυπήσει μέσα στο κόκαλο με το ράμφος του.

Το 2006 ανακαλύφθηκε στην Παταγονία το μεγαλύτερο κρανίο τρομοπουλιού που έχει βρεθεί ποτέ. Το απολιθωμένο κρανίο έχει μήκος 71 εκατοστά με μήκος 48 εκατοστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τρομοπούλι μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 48 χιλιομέτρων την ώρα.

  • Τιτανοβόας

Ο Τιτανοβόας, όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες, έφτανε ή μπορεί και να ξεπερνούσε σε μήκος τα 15 μέτρα ενώ το βάρος του ίσως έφτανε τους 1,2 τόνους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έκανε την εμφάνιση του στις τροπικές περιοχές του πλανήτη αμέσως μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 60 εκατομμύρια έτη και έζησε για ένα διάστημα δέκα εκατομμυρίων ετών.

Τα απολιθώματα του γιγάντιου φιδιού ανακαλύφθηκαν το 2010 σε ένα ορυχείο στην περιοχή Κερεχόν στην Κολομβία.

Και για να βάλουμε τα πράγματα στην προοπτική τους, το μεγαλύτερο φίδι που έχει εντοπιστεί στις μέρες μας είχε μήκος 7,5 μέτρων και βάρος 140 κιλών.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *