Από τέλη Σεπτεμβρίου η εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ

 

 

Από τις συντάξεις Οκτωβρίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ. Εγκύκλιος του Ταμείου, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι καθώς η ισχύς του μέτρου έχει τεθεί από τον ασφαλιστικό νόμο από την 1η Ιουλίου, «το ποσό της εισφοράς που προκύπτει, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις από 1/7/2016, θα παρακρατηθεί σε 4 ισόποσες δόσεις, με την 1η να παρακρατείται μαζί με τη σύνταξη του Νοεμβρίου.

Η σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρεται σε μέτρο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, θα οδηγήσει σε μικρές αυξήσεις της τάξης των λίγων ευρώ για όσους λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, αφού στο εξής η παρακράτηση θα γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό της κύριας σύνταξης, έχοντας αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων. Κυρίως βέβαια, θα οδηγήσει σε μειώσεις στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, καθώς η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων. Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη, αλλά και αποδοχές από μισθωτή εργασία, το 6% θα καταβάλλεται επί της συντάξεως που λαμβάνει, καθώς και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών ή επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Οι συντάξεις επί των οποίων γίνεται η παρακράτηση, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

– Καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την 12/5/2016, και για όσες εφαρμόζονται διατάξεις ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης προγενέστερες του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016): Η εισφορά 6% επιβάλλεται στο ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, μετά την αφαίρεση όλων των κρατήσεων και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

– Συντάξεις που θα υπολογισθούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού: Το 6% επιβάλλεται στο συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών (εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης). Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επί των Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων καθώς και επί των επιδομάτων τέκνων δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης. Ομοίως, το ΕΚΑΣ δεν υπόκειται σε εισφορές. Οπως εξαιρούνται από την εισφορά, για το διάστημα από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, και όσοι έχασαν ποσά ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *