272 σχολεία κλειστά επειδή δεν έχουν ούτε ένα δάσκαλο

Στο Καστελόριζο δεν έχουν δάσκαλο και τα σχολεία εχθές δεν λειτούργησαν. Τέλενδος, Χάλκη και Αγαθονήσι, παρουσιάζουν την ίδια εικόνα καθώς και άλλα 37 σχολεία στον νομό Ηρακλείου, 52 σχολεία των Κυκλάδων, 35 της Εύβοιας.

Στο σύνολό τους 272 νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής είναι χωρίς δάσκαλο και αδύνατο να λειτουργήσουν. «Τι να πω; Νομίζω ότι και μόνον το γεγονός ότι το σχολείο δεν έχει δάσκαλο τα λέει όλα για το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα του υπουργείου Παιδείας να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του», δήλωσε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο αντιδήμαρχος του Αγαθονησίου Ιωάννης Κανέλλης. Συνολικά, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 14.500, δηλαδή πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις για 14.000. Μαζί με τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο συνολικός αριθμός των κενών ξεπερνάει τις 21.000.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής και με βάση τα στοιχεία του Βασίλη Παληγιάννη, αιρετού εκπροσώπου στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 14.499. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 10.796 ελλείψεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία (3.640 δάσκαλοι, 1.660 νηπιαγωγοί, 1.161 αγγλικών και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων), 1.822 σε σχολεία ειδικής αγωγής και 1.881 ελλείψεις στα τμήματα παράλληλης στήριξης. Ως προς τις ελλείψεις ανά περιφέρεια και νομό, ενδεικτικά στον νομό Ηρακλείου λείπουν 305 δάσκαλοι και 202 νηπιαγωγοί, στη Δυτική Αττική 281 δάσκαλοι και 69 νηπιαγωγοί, στην Αιτωλοακαρνανία 280 δάσκαλοι και 131 νηπιαγωγοί.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, δήλωσε στην Καθημερινή ότι τα προβλήματα οφείλονται στους μηδενικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Τα πέντε τελευταία χρόνια του μνημονίου έχουν συνταξιοδοτηθεί 8.500 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί μόνο 850, και κανείς την τελευταία διετία. «Τα δεδομένα αυτά δεν τιμούν την εκπαίδευση. Η παραπομπή των προβλημάτων στο μέλλον έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα», δήλωσε ο κ. Κικινής.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *