Ανεβαίνει επικίνδυνα η θερμοκρασία του πλανήτη;

 

Την πιο θερμή διετία στα χρονικά διανύει ο πλανήτης, με το παγκόσμιο θερμόμετρο να ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, χάρη σε έναν συνδυασμό φυσικών φαινομένων και, προφανώς, του ανθρώπινου παράγοντα και των αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, τη στιγμή που ο κόσμος θα θερμαίνεται, η Ευρώπη θα έχει πιο ψυχρά και ξηρά καλοκαίρια, αλλά και βαρύτερους χειμώνες για περίπου μία δεκαετία ακόμη.

Η διαφορά αυτή δεν ξαφνιάζει τους επιστήμονες, που έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να οφείλεται στη φυσική κατά τόπους διαφοροποίηση, αλλά ακόμη και στην ίδια την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε θεωρείται το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση θερμοκρασία να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, δηλαδή 0,68 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

Η επόμενη χρονιά, όμως, σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα σπάσει εκ νέου το «κοντέρ».

Αυξάνεται συνεχώς
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, με την τελευταία δεκαπενταετία να σημειώνονται κάθε χρόνο νέα ρεκόρ.

Τη δεκαετία 2001-2010 η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξήθηκε κατά 0,47 βαθμούς Κελσίου, ενώ το 2015 είναι η 39η συνεχόμενη χρονιά με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου.

 

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *