Η αλήθεια για τις ζώνες αγνότητας! Στην Βικτωριανή εποχή έκαναν την εμφάνισή τους

Όλοι έχουμε ακούσει για τις «ζώνες αγνότητας». Τις μεταλλικές συσκευές με τις οποίες κλείδωναν οι ευγενείς κατά το μεσαίωνα την «τιμή» τους, που βρισκόταν ανάμεσα στα πόδια των συζύγων τους, όταν έφευγαν σε μακροχρόνιες εκστρατείες. Ας δούμε κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο, ή είναι ένας ακόμη μύθος που έφτασε μέχρι τις μέρες μας.

 

Πώς ξεκίνησε ο μύθος

Η πρώτη αναφορά σε μια τέτοιου είδους ζώνη, βρίσκεται σε ένα στρατιωτικό εγχειρίδιο του 1405 το οποίο έγραψε ο Γερμανός στρατιωτικός μηχανικός Konrad Kyeser. Στο εγχειρίδιο αυτό, ο Kyeser περιγράφει τον τρόπο κατασκευής διαφόρων πολεμικών μηχανών της εποχής, αλλά και συσκευών βασανισμού για τους αντιπάλους.

Μια τέτοια συσκευή απευθύνεται και στις γυναίκες. Μια δερμάτινη ζώνη με μεταλλική κλειδαριά για τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια των 15ου και 16ου αιώνα, εμφανίστηκαν αρκετοί πίνακες αλλά και ποιήματα, όπου απεικονίζονταν ή περιγράφονταν γυναίκες, να φορούν τέτοιου είδους ζώνες.

Τέτοιου είδους ζώνες μάλιστα, εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και στο Εθνικό Μουσείο του Μεσαίωνα (Musée de Cluny). Μόνο που πρόσφατα, και τα δύο αυτά μουσεία, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις ημερομηνίες στα εκθέματά τους, καθώς νεότερες έρευνες στα μεταλλικά μέρη των ζωνών, απέδειξαν πως δεν είναι του 14ου, 15ου και 16ου αιώνα, αλλά του 19ου.

Τι ισχύει τελικά;

Και αυτό ακριβώς είναι που ισχύει τελικά. Οι ζώνες αυτού του είδους υπήρχαν, μόνο που στο μεσαίωνα δεν τις είχαν ακουστά. Οι ζώνες αυτές εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα κατά τη Βικτωριανή Εποχή και σκοπό είχαν να αποτρέπουν τις νέες και τους νέους από τον αυνανισμό.

Ήταν μια εποχή, που η αυτοικανοποίηση, θεωρούνταν εκτός από αμαρτία και βλαβερή για τον οργανισμό. Αργότερα, με την βιομηχανική επανάσταση και την είσοδο των γυναικών για δουλειά στα εργοστάσια, οι ζώνες αυτές φοριούνταν από τις εργάτριες, για λόγους προστασίας από τους άντρες συναδέλφους τους.

Και τελικά Μύθος ή Αλήθεια;

Είναι από τις περιπτώσεις που ισχύουν και τα δύο. Από τη στιγμή που στο μεσαίωνα δεν τις είχαν καν ακουστά είναι… ΜΥΘΟΣ.

Από την άλλη, από τη στιγμή που όντως υπήρξαν, έστω και μεταγενέστερα είναι… ΑΛΗΘΕΙΑ.

Το έγραψε ο Θάνος Κοφινάς

Πηγή http://mentality10.com

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *